”Vi ser det segregerade Göteborg”
Att Göteborg är en segregerad stad märks inte minst när det är dags för val. Från Hovås i väst där Moderaterna har över 50 procent av rösterna, till Bergsjön där 64 procent i stället stödjer Socialdemokraterna. GFT har letat efter partiernas starkaste fästen i staden.
Att såväl Feministiskt initiativ som Sverigedemokraterna kom in i Europaparlamentet under söndagens val har fått stor uppmärksamhet. Och även om det står klart att Fi har ett betydligt starkare stöd i Göteborg än i Sverige totalt sett, och SD tvärtom ett något svagare stöd, finns det stora variationer inom staden. Maria Oskarson är docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och hon är inte förvånad.
– Det vi ser är det segregerade Göteborg. Om du hittar en annan storstad som är lika segregerad är jag övertygad om att det är samma mönster där. Att Fi är starkast i Majorna, Masthugget och Linné stämmer med vad vi vet om befolkningssammansättningen och Fi:s väljarstöd. Och att SD är starka i Rannebergen och på Norra Hisingen vet vi sedan förut.
Annons
Bakgrundsfaktorerna till hur folk röstar är de samma som vid andra val, även om lokala valkampanjer kan påverka. Några särskilda sådana insatser känner Maria Oskarson dock inte till i årets val.
– Det vi generellt kan säga är att det man röstar på hänger samman med vilken utbildning, inkomst, klassposition, ålder och möjligen invandrarbakgrund man har.
Även Miljöpartiets frammarsch fick stor uppmärksamhet. Det märks inte minst i Göteborg, där de har fler väljare än riksgenomsnittet. Dessutom har MP i Göteborgs samtliga 297 valdistrikt fått minst fyra procent av rösterna och hade alltså tagit sig in parlamentet oavsett vilket av distrikten man väljer att titta på. Det är de ensamma om att göra, för alla de övriga partierna finns det distrikt där de inte hade tagit sig in.
– Miljöpartiet har inte en väldigt specifik väljarbas som många andra partier har. De tenderar att inte vara så starka bland lågutbildade och de har framförallt något yngre väljare, men nu upp till medelålders ungefär, säger Maria Oskarson.
Maria Oskarson poängterar att det kan vara svårt att titta för detaljerat på varje distrikt för sig och att vissa mindre skillnader kan bero på slumpen. Några tiondelars procent upp och ner handlar i vissa valdistrikt om ett fåtal personer. Hon säger också att vissa valdistrikt är mer homogena än andra, och där blir skillnaderna tydligare.
– Vissa kan vara lite mer varierade i vilka boendeformer som finns till exempel. Ju mer homogena de är, ju mer tydliga mönster ser du. Men det är såhär det ser ut. Ser man var Piratpartiet har starkast stöd till exempel ser man var det finns studentbostäder, mer specifikt Chalmers studentbostäder. Så såg det ut vid förra valet också.