Elin Schwartz

Krönika


Elin Schwartz
Göteborgs Fria

”Vem var det som röstade?”

”Vem var det som röstade?” ­En av EU-valets viktigaste frågor, skriver Elin Schwartz i en krönika.

”Vem fan var det som röstade?” Det frågade Marion Hellgren från Biskopsgårdens framtid på Facebook, en viktig fråga eftersom det finns en stapel i diagrammet över valresultaten som inget parti kunde tävla med. Stapeln som representerar alla som inte röstade. 57 procent i Europa, 51 procent i Sverige.

Kanske är du en av de ungefär 228 miljoner personer som inte känner igen sig i något av partierna, inte vill stötta EU som projekt, är anarkister, har viktigare saker för sig, inte bryr sig, inte kunde ta sig till eller in i vallokalen, inte ser hur valet kan påverka något, eller av andra orsaker inte röstade.

Det är inte slumpartat vem som röstar eller inte. Kajsa Persson har sammanställt valdeltagandet i Göteborg här. I topp ligger Södra Björkekärr, lägst var valdeltagandet i östra Bergsjön. Lite fakta: I Björkekärr är medelinkomsten 23 618 kronor, i östra Bergsjön 10 683 kronor (personer i åldern 25–64).

Det är inte första gången valresultatet ser ut så här. I den här artikeln berättar sociologiforskaren Mattias Bengtsson om hur klass och valdeltagande hänger ihop generellt och om att framförallt icke-yrkesutbildade arbetare är så kallat politiskt alienerade, medan högre tjänstemän känner sig mer tilltalade av politikerna.

"Det är tydligt hur politiken riktar sig till medelklassen och att gruppen känner det" berättade Mattias Bengtsson.

"Det är på sätt och vis förståeligt att en del grupper är politiskt alienerade; att man är misstänksam mot politiska partier i dag som främst riktar sig mot mer kapitalstarka grupper på arbetsmarknaden" fortsatte han.

Vilka är det som röstar? För att vara krass är det de rikare som röstar. Vad gör det med vår gemensamma framtid? Hur skulle resultaten se ut om alla röstade? Att inte rösta är också en röst, det är en röst som höjs för något annat. I Göteborg är det 213 942 personer. Om målet är ett rättvisare samhälle måste makthavare leta lösningar även där.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

EU påverkar oss

Det är viktigt att vi på gräsrotsnivå visar vilket Europa vi vill ha, skriver veckans debattörer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu