Feminismen tar plats i Europa
Söndagens EU-val blev en riktig skräll för Feministiskt Initiativ som fick sitt första mandat i parlamentet. Soraya Post som är partiets vinnande namn gläds åt framgångarna och tror att det är en viktig språngbräda inför höstens riksdagsval.
– Det här är ett historiskt ögonblick – det betyder så mycket för kvinnor, hbtq-personer och romer över hela Europa att det äntligen finns ett parti som på riktigt står upp för de här frågorna, säger Soraya Post upprymt när Fria Tidningen når henne på måndagsförmiddagen, efter kvällens firande av valresultatet.
Valvakan i söndags blev en rysare, och när SVT presenterade sin stora vallokalundersökning, som gav en fingervisning åt vilket håll det barkade, utbröt jubel i lokalen. FI fick så många som 7 procent av rösterna och det stod klart att de skulle knipa en plats i parlamentet. I det slutgiltiga valresultatet hamnade partiet på 5,3 procent och klarade sig alltså över spärren med god marginal.
Annons
– Stämningen var euforisk. Jag har inga ord för att beskriva känslan, när resultaten kom hördes bara skrik. Vi bara tjöt, säger Soraya Post.
Hon tror att det är partiets gräsrotsarbete som ligger bakom framgångarna. Under året har företrädare för FI gjort hundratals så kallade ”home partys” runt om i Sverige för att diskutera feminism och politik, vilket har satt de feministiska frågorna på agendan och lett till ett enormt intresse.
– Vi har placerat politiken där den hör hemma – hos folket – när vi har sagt ”bjud in oss så kommer vi och pratar politik”. Jag tror att det är just det som är förklaringen bakom framgången, att människor kan känna att de får vara delaktiga och påverka politiken, säger Soraya Post.
Hur tänker du jobba för att sätta feminismen och jämställdheten på agendan i EU?
– För det första kommer vi att se till så att alla beslutsunderlag analyseras utifrån ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv. Sedan vill vi också ha en kommissionär som bara ska ha just jämställdhetsfrågan på sitt bord – för att visa att jämställdhet inte är någon kvinnofråga, utan en samhällsfråga som behöver sättas på agendan.
Att det kommer att bli en spännande tid i parlamentet står klart, inte minst gällande diskussionerna kring EU:s krispolitik och den ökade arbetslösheten i Europa. Hittills har lösningen på den ekonomiska krisen i Europa varit nya sparpaket, men själv vill Soraya Post se en annan ekonomisk agenda i Bryssel.
– Vi vill verka för en ekonomisk politik som sätter människan i centrum och ser till så att det blir en jämlik fördelning av ekonomin. Bland annat vill vi att Europeiska centralbanken inte bara ska ha inflationen som mål utan också sysselsättningen. För oss handlar det inte om att rädda banker utan om att rädda ekonomin för alla människor, säger Soraya Post.
Trots att en klar majoritet av FI:s väljare definierar sig till vänster om mitten, är det inte klart än vilken partigrupp i parlamentet som partiet kommer att ingå i. Soraya Post menar att det blir en fråga för diskussion, men valet står mellan Europeiska förenade vänstern eller De gröna.
– Det finns ingen grupp som har den politiken som vi står för, därför blir det ett läge för förhandling för att se hos vilken grupp vi kan få mest gehör för våra frågor. Vårt mål är att bilda en feministisk partigrupp till nästa val.
Vad tror du att resultatet i EU-valet betyder för era chanser att komma in i höstens riksdagsval?
– Det känns helt underbart att vår rörelse och vår politik har tagit plats i Europaparlamentet. Jag är övertygad om att det betyder att även den svenska riksdagen kommer få in Feministiskt initiativ efter höstens val.