• Punkbandet Solanas Cunts.
Göteborgs Fria

Kritik efter att krog stoppat feministkonsert

Är affischer med ”lättklädda” kvinnor och sånger om könsorgan okej, men inte punkartister utan tröja? Efter att en konsert stoppades i lördags går debatten nu varm.

På lördagskvällen hade bandet Pfemme Records releasefest, med Solanas Cunts som förband, på Adas krog i Kville. En av bandmedlemmarna i Solanas Cunts tog av sig tröjan på scenen. ”Dels pga svett, dels pga att det som statement nästan är en del i vår ’show’”, skriver bandet på sin Facebook-sida.

– Ingen skulle avbryta en spelning för att en snubbe under näst sista låten tog av sig tröjan, säger bandmedlemmen till GFT.

Personer som identifieras som kvinnor ska också kunna ta av sig en tröja på scen i egenskap av subjekt, inte bara som objekt, menar bandmedlemmen, som påpekar att hen är transperson.

– Bara det provocerar, men även om de väljer att läsa mig som kvinna så är jag inte en ”riktig” kvinna för dem, och därför kan de inte ta att jag klär av mig på mina villkor.

När hen tog av sig tröjan försökte en vakt stoppa konserten, varpå personer i publiken tog av sina tröjor i solidaritet.

Såväl banden som publiken blev då utkastade från krogen.

Kajsa Poidnak, trummis i Pfemme Records, skriver på SVT Opinion:

”I efterhand kan jag inte låta bli att tänka på att jag aldrig tidigare varit på en spelning som avbryts för att en man har bar överkropp på scen, men när kvinnokroppen självmant och överraskande står naken tillkallas fem polisbilar.”

Personer som var på plats berättar att vakterna var aggressiva och hårdhänta, tog fram batonger och kallade personer för fel kön, men en av krogens delägare säger tvärtom att en gäst ska ha slagit en vakt i huvudet och att det var därför som de tillkallade polis.

Delägaren säger till GFT att ingen får vara barbröstad på Adas, oavsett kön.

– De vill göra ett statement på vår bekostnad. Det är en restaurang, de som äter vill inte se en naken kropp vare sig det är en man eller kvinna eller en hen, säger delägaren.

Solanas Cunts skriver på Facebook att ”Ada’s är ett ställe som haft en dj som haft med sig ”lättklädda” gogo-dansare – de spelningarna stoppades inte.” (Se reklamen för klubben den som var den 7 februari genom att klicka på pilarna på fotot ovan). Adas delägare menar dock att ”den parallellen är löjlig”.

– Det är tillåtet att ha dansare som ät lättklädda, det är en stor skillnad på att vara lättklädd och naken, både i vår och lagens syn.

En annan person kritierar på Facebook att krogen den 3 maj höll en hyllningskväll för artisten Eddie Meduza.

”En krog som tillåter en Eddie Meduza tribute där de sjungs om kukar, tuttar och sprit. Inga problem. Ett tjejband som kör i bar överkropp? Ja då ringer vi polisen”, skriver en person på Facebook.

Till GFT säger delägaren:

– Du vet vad musik är, inom den mesta musik, vad används för ord och termer? ”Talk dirty to me” – vad handlar den om? Det är skillnad vad någon sjunger i en låt och vad man fysiskt gör med sin kropp.

Du sa innan att matgäster inte vill se en naken kropp, de kanske inte vill höra någon sjunga om att han runkar heller?

– Hallå eller, vi hade inga matgäster då, det var en klubb efter restaurangen stängt, medan det här bandet spelade klockan 19.30.

På Adas krogs Facebook-sida har flera personer kritiserat krogens agerande och även krävt en kommentar gällande händelsen. Kritiken har inte bemötts på Facebook, men på tisdagen lade man upp följande mening ihop med ett foto på artisten General Knas:

”En liten återblick ifrån förra sommaren! General knas hade det också varmt på scen men vet ni vad? Han behöll kläderna på.”

General Knas bemöter det så här på sin Facebooksida:

”Angående att en arrangör använder mig som invändning mot sina vakters beteende på en spelning i Göteborg. Som jag förstår det var den barbröstade protesten ett politiskt ställningstagande i syfte att frigöra den kvinnliga kroppen. Det är med alla medel tydliggjort, efter det att ni valde att polisanmäla tilltaget, att en naken kvinnokropp som trotsar den manliga blicken är något oerhört kontroversiellt. En sexualiserad kvinnokropp är däremot i samma persons ögon inga problem.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu