• Projektledare Christina Rosén, i vit hjälm, berättar för en grupp besökare om kyrkan och kyrkogården som har grävts upp.
Göteborgs Fria

Hen dog av svärdhugg i Nya Lödöse

Västsveriges största stadsarkeologiska utgrävning, som pågår vid Gamlestadstorget, är snart klar. Projektledare Christina Rosén berättar om spännande upptäckter och om varför hon kallar människofynden för ”hen”.

”Nu börjar Gamlestadens förvandling” lyder en informationsskylt på torget där spårvagnsspåren från Angered och Bergsjön möts. Planen för området är att skapa en blandstad med kontor, bostäder, kultur- och fritidsverksamheter och med ett nytt resecentrum. Bland annat kommer SKF:s industriområde omvandlas, till vad bostadsföretaget JM kallar ”en modern handelsplats med bevarad industrikaraktär”.

Men det är inte första gången som området omvandlas. Under marken gömmer sig den gamla 1500-talsstaden Nya Lödöse, som håller på att grävas fram. I slutet av oktober ska arkeologerna lämna området för att ge plats för nybygget, och de kommer att lämna med ny kunskap, enligt projektledare Christina Rosén.

– Det som är helt nytt är att vi har hittat stora områden med tomtmark, gator, gårdar, hus och uthus. Tidigare har vi inte haft en bra bild av hur stadsbebyggelsen såg ut, men nu vet vi hur gatorna låg, hur husen såg ut och vad folk sysslade med.

Nytt är också att man letar matrester, som fröer och djurben, för att få reda på mer om odling och matvanor. Från skriftliga källor kände man tidigare till att Nya Lödöse var en stor handelsstad, med många hantverkare och ölbryggerier.

Många vill veta vad män respektive kvinnor sysselsatte sig med, men det är svårt att ta reda på, enligt Rosén.

– Risken när man jobbar med fynd är att vi har en förförståelse av vad som är manligt och kvinnligt och applicerar den. Hittar vi ett kök kanske vi tänker att kvinnor jobbade där, men det kanske inte alls var så. På kyrkogården hittade vi en person som dött av ett svärdhugg i huvudet, men hen hade också ett halsband.

Att dö av svärdhugg kan tros vara manligt, medan pärlhalsband ofta associeras till kvinnor.

– Det är lätt att hamna i fällor. Därför är det självklart att kalla människofynden för hen, säger Christina Rosén.

– Det är inte så att man ser direkt på alla skelett vad de har för kön, så det är enklast att kalla dem hen.

Skriftliga dokument från rättegångar visar att kvinnor var mer aktiva i affärsuppgörelser och annat än vad man kanske kan tro i dag.

– Generellt kan man säga att mycket av vårt schablontänk kring män och kvinnor inte stämmer på 1500-talet. Många kvinnor stod inför rätten, och de drog dit män också, exempelvis efter affärstransaktioner och sa att ”han gav mig dåliga varor” eller falska mynt.

Andra gånger handlade rättegångarna om våldtäkt och sextrakasserier, berättar Christina Rosén.

Intresset för utgrävningen har varit stort, med många nyfikna besökare. Det som händer nu är att alla fynd analyseras och en första rapport väntas om ett år. Sedan hamnar allt hos Göteborgs stadsmuseum, som beslutar om eventuell utställning.

På själva Gamlestadstorget kommer inga spår av Nya Lödöse att finnas. Istället kommer som Göteborgs stad kallar det en ”ny” stadsdel ta plats där Nya Lödöses handel och SKF:s kullagertillverkning ägt rum.

Fakta: 

Nya Lödöse

År 1473 anläggs staden Götaholm på Kvibergs bys ägor. Ett år senare byter staden namn till Nya Lödöse. Fram till 1600-talet är Nya Lödöse en av Sveriges fyra största städer. Men en bit in på 1600-talet beordras flytt till den nya, närbelägna staden Göteborg och Nya Lödöse överges. Stadsdelen Gamlestaden får senare sitt namn eftersom den ligger vid ”den gamla staden”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

Kritik efter att krog stoppat feministkonsert

Är affischer med ”lättklädda” kvinnor och sånger om könsorgan okej, men inte punkartister utan tröja? Efter att en konsert stoppades i lördags går debatten nu varm.

Göteborgs Fria

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu