Fria.Nu

Nationalism hotar freden i Serbien

I veckan firar Serbien 200-

års jubileum. För 200 år sedan blev landet självständigt. Tidigare var det ockuperat av Turkiet. Men vad ska hända med Serbien nu?

Belgrad (IPS) Nu har Serbien ingen regering, fast det var val i december. Det finns ingen president heller. Mindre än 50 procent röstade i presidentvalen. Därför kunde man inte välja någon president. I valet till parlamentet fick det ultranationalistiska partiet SRS flest röster. Nu har SRS en tredjedel av de 250 platserna i parlamentet.

På 1990-talet delade SRS makten med Slobodan Milosevics socialistiska parti. Då krigade Serbien mot Kroatien, Bosnien och etniska albaner i Kosovo. SRS-ledaren Vojislav Seselj och Milosevic är åtalade för brott mot krigets lagar. Det ska bli rättegång mot Seselj och Milosevic. Rättegången ska hållas i en särskild domstol i Haag. Många länder har domstolen tillsammans, och den kallas för den Internationella brottsdomstolen i Haag.

Konservativa och ultranationalistiska politiker i Serbien kräver nyval. De tror att många skulle rösta på dem.

EU:s utrikeschef Javier Solana sa på måndagen att EU ser på situationen i Serbien 'med stor oro'.

- Serbien är ett land i för-

virring, säger analytikern Vladimir Goati till IPS.

- Det krävs ett mirakel för att Serbien ska bli vän med de andra länderna i Europa igen.

Men det är inte allas mål i Serbien. Atanasije Jevtic är biskop för den serbisk-ortodoxa kyrkan.

Han säger:

- Vi ska bli fria från Europa som bara har ockuperat och bombat oss.

Han talar om världskrigen och om när Nato bombade landet 1999. Många av prästerna tycker som ultranationalisterna att Serbien borde ta tillbaka Kosovo. FN har styrt Kosovo sedan 1999. I delar av Bosnien och Kroatien bodde många serber före krigen på 1990-talet. Ultranationalisterna tycker att också dessa områden borde höra till Serbien.

I valkampanjen förra året krävde de att Serbien skulle ta dem tillbaka.

När Milosevic hade störtats 2000 fick förbundsrepubliken Jugoslavien (Serbien och Montenegro) vara med i FN igen. Serbien, Bosnien och Kroatien slutade att vara fiender med varandra.

Men nu undrar många om ultra-nationalisterna kan hota freden. Utrikesminister Goran Svilanovic tycker inte att de ska vara oroliga.

- Vi vill ha goda relationer med våra grannar, sa han till journalister i förra veckan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu