Birger Schlaug

Inledare


Arbetstidsförkortning

  • På den första första maj-demonstrationen i Sverige i Sundsvall 1890 var åtta timmars arbetsdag huvudparollen. När tar vi nästa steg?
Fria Tidningen

Sänk arbetstiden – dela på jobben!

Det växande stödet för FI i opinionsmätningarna kan vara den spark i baken de rödgröna behöver för att driva 30-timmarsveckan, skriver Birger Schlaug.

Jaha. Minsann. Den rödgröna majoriten i Göteborg tänker göra ett försök med sänkt arbetstid. Visserligen ett mycket begränsat försök. Men ändå. Kanske är man inspirerad av Toyota i grannkommunen Mölndal. Där sänkte man arbetstiden – till nytta och glädje för såväl de anställda som företaget.

Att de rödgröna i Göteborg ger sig på arbetstiden kanske kan ses som en känga åt partiledningarna i Stockholm. Såväl Vänsterpartiets som Miljöpartiets kongresser har tagit beslut om att partierna ska driva frågan om sänkt arbetstid. Men partiledningarna verkar lagom förtjusta. För att inte tala om Socialdemokraternas ledning. Där tycks arbetstidsförkortning snarast betraktas som ett fult ord. I bagaget har man med sig det betongmotstånd som Mona Sahlin byggde upp. Senast inför valet 2010, då hon i medierna sågade de motioner som lagts till socialdemokraternas kongress.

Försöket i Göteborg är en repris på tidigare försök som gjorts ibland annat Kiruna, Södertälje, Södertälje och Järna. Då sjösattes försöken för att lugna de partiopinioner som länge ställt krav på sextimmarsdag. Är det likadant nu? Eller är det av insikt?

Kanske sneglar man oroligt på Feministiskt Initiativ som tycks vara det enda parti – vid sidan av de betydligt mindre Gröna Partiet och Enhet – som på riksnivå driver krav på sänkt arbetstid.

FI närmar sig nämligen den magiska gräns kring 1,5–2 procent där det blir omöjligt för opinionsinstituten att fortsätta låta partiet skvalpa omkring i kolumnen ”Övriga partier”. Samma stund som man får eget namn i mätningarna stiger siffrorna. Vilket i sig ger ökat medieutrymme. Och är det någon Löfven, Fridolin och Sjöstedt inte vill se i tv är det Gudrun Schyman tala om sänkt arbetstid.

Göran Greider uppmanar Schyman att lägga halsen på vedkubben och låta sig halshuggas frivilligt. Bildligt talat. Greider menar att en röst på FI är bortkastad och uppmanar henne att råda sympatisörer att lägga sin röst på något av de rödgröna partierna istället. Det vill säga de där partierna som är lagom roade av att driva kravet på sänkt arbetstid som en het valfråga inför riksdagsvalet.

Man kan också vända på Greiders resonemang. Att stötta FI i opinionsmätningarna kan vara den spark i baken de rödgröna behöver för att driva 30-timmarsveckan. De behöver ju inte hänvisa till Schyman när dom plötsligt blir entusiastiska. De kan hänvisa till göteborgarna om det känns bättre.

Så här i samband med första maj borde 30-timmars arbetsvecka vara det dominerande budskapet. Det lär det inte bli.

Trots att det vore bra för miljö och klimat att ta ut effektiviseringarna i mer fri tid istället för ökande konsumtion.

Trots att det vore bra för samhället att fler delade på de jobb som faktiskt finns.

Trots att en sådan reform skulle göra det möjligt för fler att orka arbeta längre än till 65 år.

Trots att det civila samhälle skulle fungera bättre när fler fick dela på fri tid.

Trots att det vore bra för barn att få mer tid med sina föräldrar.

Trots att dagens lagstadgade arbetstidsnorm – det vill säga 40-timmarsvecka – sjösattes i ett helt annat samhälle i en helt annan tid. För snart ett halv sekel sedan!

Då, för snart ett halvt sekel sedan, förvärvsarbetade bara drygt 50 procent av kvinnorna. Då, för ett halvt sekel sedan, hade inte industrin påbörjat den stora rationaliseringen. Då, för ett halvt sekel sedan, hade man knappt hört talas om klimatfrågan.

Under detta halva sekel har frågan om sänkt arbetstid utretts ett antal gånger. Skälet till att man inte ansett det rimligt att genomföra en sänkning har varit risken för att vi kommer att få arbetskraftbrist när alla 40-talister går i pension. Vilket nu i stort sett skett. Och arbetslösheten ligger på ungefär 8 procent.

Bästa parollen på första maj vore därför: Sänk arbetstiden! Dela på jobben! Arbeta mindre – lev mer! Sänk arbetstiden – inte klimatet!

Lite civil olydnad i plakatskrivandet anbefalls!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu