Birger Schlaug

Inledare


Birger Schlaug
  • Alla vill styra den politiska debatten – det är inte bara Ryssland som har Twittertroll.

Alla troll är inte ryska

Automatiserade Twitterkonton. Som försöker styra den politiska debatten. I måndags var det SVT som kunde berätta om att aktiva Twitterkonton nog kan vara automatiserade. Och leverera flöden för att styra den politiska debatten. 

Överraskande? Knappast. Påverkansåtgärder har alltid använts. Så varför skulle inte ny teknik användas just i vår tid? För att vi skulle vara godare och mer etiskt fulländade än tidigare? Sic! Tron att teknik ska ligga i träda för illasinnad användning är höjden av naivitet. Teknik ligger aldrig i träda.

Så fort avslöjandet om Twitterkontona levererades så kopplades detta i nyhetsflödet till ryska troll och ryska försök att påverka val i andra länder. Snubblande nära lyckades SVT säga rysk istället för risk.

Självklart är det så att Putinregimen gör vad den kan för att få fler att dela dess uppfattningar. Vilket finns skäl att vara observant på. Men att därifrån antyda, som Sveriges Säpo-chef i Ekots lördagsintervju, att vi som motsätter oss svensk Natoanslutning mer eller mindre skulle vara offer för rysk påverkan – att vi skulle gå ryska ärenden – är rent för jävligt. Tidigare har försvarsminister Hultqvist antytt något liknande vad gäller motståndare till värdlandsavtalet med Nato. Det är en fläkt – om än bara en fläkt – av McCarthyism. 

Syftet med den politiska agendan – uppbackad av borgerliga ledarsidor och politiker såväl som från den rödgröna försvarsministern – är uppenbarligen att göda det som kallas russofobi för att därmed försöka bana väg för Natomedlemskap. Drömmen är tydligen att vi alla skall bli blinda på ena ögat och betrakta världen enögt. Det finns bara ryska troll, det är Ryssland som vill påverka det svenska valet, det är Ryssland som vill styra debatten, det är ryssar som påverkar...

Men hur var det nu med Wikileaks och Edward Snowdens avslöjanden? Har vi glömt bort att dessa till största del handlade om USA:s agerande för att övervaka allt och alla, inklusive Angela Merkels mobiltelefon? Var inte det för att skaffa information för att påverka?

Och Sverige? Vi är väl snövita? Icke så. För ett drygt år sedan meddelade den välrenommerade tidskriften The New York Review of books under rubriken ”The Swedish Kings of Cyberwar” att Sveriges samarbete med amerikanska NSA blivit alltmer kvalificerat, inte minst vad gäller spioneri mot Ryssland. Och förresten ges riksdagspartier bidrag för att hjälpa systerorganisationer att påverka i andra länder.

Att påverka har sedan urminnes tider varit regel snarare än undantag. Givetvis alltid i goda syften, där det ”goda” identifieras av avsändaren. Radio Free Europe var bara en av alla radiostationer vars mål var att påverka i andra länder. Givetvis i goda syften. I dag har vi RT (Russia Today) som oroar många, trots att RT är en dvärg – om man ser till hur få man når i andra länder – jämfört med sådana som CNN och Sky. För inte är det väl så att vi blundar för att också de bär på en världsbild?

Vi har alla skäl att tänka själva. Inte låta oss styras. Av vare sig Moskva eller Washington.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu