Byggherrar anklagas för att lura bostadsköpare
Med hjälp av kreativ bokföring har byggföretag och konsulter under många år lyckats få ut ett högre pris vid ombildningar och försäljning av nyproducerade bostadsrätter, menar kritiker. På måndag ska statliga bokföringsnämnden komma med ett utlåtande i frågan, som berör tiotusentals lägenheter i Sverige.
I en uppmärksammad artikelserie har SvD Näringsliv granskat byggbolagens missbruk av så kallade ”progressiva avskrivningar” i nya bostadsrättsföreningar. Genom att låta avskrivningarna vara mycket låga de första åren kan månadsavgiften minimeras. Därmed kan nya lägenheter sälja till ett högre pris. Men i praktiken skjuts stora kostnader på framtiden.
– Det är under de första 20 åren när reparationsutgifterna är låga som föreningen borde amortera så mycket som möjligt på sina lån. Om föreningen har mycket låga avskrivningar i sina årsavgifter kan man inte göra de amorteringar som krävs för att inte behöva höja avgifterna i framtiden när de verkligt stora utgifterna kommer, säger redovisningsexperten Kjell Sandin.
Annons
Finansanalytikern Peter Malmqvist, ordförande i Sveriges Finansanalytikers Förenings värderingsgrupp, menar att köpare förleds att tro att det finns reserver undanlagda för framtida reparationsbehov, som helt enkelt inte finns där.
– Det är visserligen upp till köparen att skaffa sig den information som behövs, men man måste ju i princip vara redovisningsexpert för att förstå begreppet progressiva avskrivningar, säger Peter Malmqvist.
Flera instanser har fått hård kritik för att man inte uppmärksammat frågan tidigare. Boverkets rättschef Yvonne Svensson medger i SvD att myndigheten ”inte varit särskilt proaktiv” i frågan. Revisorsorganisationen FAR kritiseras i sin tur för att man under hela 2000-talet accepterat progressiva avskrivningar som praxis. I höstas slog FAR:s policygrupp larm om att progressiva avskrivningar missbrukas i synnerhet inom nyproduktion och ombildningar. Men i februari stoppade organisationens ledning det vägledande beslutet. Nu väntar man på ett utlåtande från statliga Bokföringsnämnden den 28 april, som kan få stor betydelse.
Kjell Sandin menar att det aldrig funnits något stöd i lagen för progressiva avskrivningar, och hoppas att Bokföringsnämnden tydligt ska slå fast vad som gäller.
– Byggbolagen sitter som på nålar nu. De är redo att kasta sig över bostadsministern och berätta vilket totalt sammanbrott det kommer bli för bostadsbyggandet i tätorterna i Sverige om man ska följa det här. Det troligaste är att politikerna viker sig för de mäktiga intressen som byggbolagen representerar. Men jag hoppas naturligtvis att jag får fel.
Peter Malmqvist efterlyser i sin tur ”idiotsäkra” redovisningsregler för att säkerställa att köpare inte missar någon viktig information. Han tycker även att bostadsrättsföreningarnas lån borde redovisas i lägenhetsannonser. Den köpare som bortser från föreningens skulder riskerar att drabbas av en chockhöjning av månadsavgiften i framtiden.
– I dag har vi rekordlåga räntor, samtidigt som minst hälften av lånen i många bostadsrättsföreningar är på rörlig ränta. Det innebär att månadsavgiften som många tror beror på driftskostnader i själva verket beror på räntenivåerna. Så om räntorna går upp slår det genast igenom på boendekostnaderna, säger Peter Malmqvist.
Att frågan om progressiva avskrivningar nu uppmärksammas kan bidra till att dämpa överhettningen på bostadsmarknaden, tror Peter Malmqvist.
– I och med att vi nu har den här diskussionen börjar många ställa frågor till mäklaren och bli mer försiktiga vid köp, och det kan leda till att priserna pressas ner. Det innebär att de som redan har köpt nyproducerade lägenheter eller i ombildningar har gjort en sämre affär än om den här debatten hade dykt upp redan för tio år sedan.
De enda som med säkerhet tjänar på bruket av progressiva avskrivningar är byggbolagen, säger Kjell Sandin.
– Skälet till att man gjort så här är att man mot slutet på 90-talet såg att vinsterna i bostadsbyggandet sjönk. För att få bättre betalt för sina fastigheter så hittade man på det här med progressiva avskrivningar för att kunna ta in högre insatser av köparna, säger han.
Progressiva avskrivningar – vinnare och förlorare:
Progressiva avskrivningar är ett bokföringsbegrepp som innebär att värdet på en tillgång skrivs ner med ett mindre belopp de första åren, för att sedan skrivas ner snabbare med tiden. I en bostadsrättsförening innebär det att mindre pengar sätts av till amorteringar på föreningens lån eller en fond för framtida underhåll. Längre fram när utgifterna för reparationer stiger måste månadsavgiften höjas.
Förlorarna är både köpare av nya lägenheter – genom att den låga månadsavgiften bidrar till ett högre marknadspris – och framtida boende som i värsta fall kan drabbas av en chockhöjning av månadsavgiften. Dubbel förlorare blir den som köper en ny lägenhet och bor kvar i den under lång tid.
Vinnarna är främst byggherrar, mäklare och banker som tjänar på att lägenheter säljs så dyrt som möjligt.