• Bokstavligen ovanpå Huvudsta Centrum i Solna bygger PEAB 113 ”vardagslyxiga” lägenheter. Men progressiva avskrivningar i kalkylen döljer framtida kostnader, menar redovisningsexperten Kjell Sandin.
Fria Tidningen

”Ren och skär manschettbrottslighet”

I PEABs nyproducerade lägenheter i Huvudsta Centrum tillämpas progressiva avskrivningar. Men den ansvarige mäklaren svarar undvikande på frågor om vad det kan betyda för köparen på sikt – trots att månadsavgiften kan behöva höjas med 50 procent i framtiden, enligt redovisningsexperten Kjell Sandin.

”Ett boende med ljusa utsikter”. Så presenteras bostadsrättsföreningen Magneten som just nu byggs i Huvudsta Centrum av PEAB. 113 ”vardagslyxiga” lägenheter säljs för mellan 1,5 och 4,5 miljoner beroende på storlek.

Byggbolaget tillämpar en progressiv avskrivningsplan, något som varit väldigt omdebatterat den senaste tiden. Men mäklaren Cathrin Lövenhoff från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tonar ner frågan.

– Ja, det stämmer att det har varit lite diskussioner om det, säger hon när Fria Tidningen ringer upp och utger sig för att vara spekulant på en lägenhet.

Men det är inte troligt att debatten leder till att progressiva avskrivningar stoppas, säger hon.

– Så har jag förstått det. Det finns besked om att det inte kommer gå igenom eftersom det inte skulle fungera, rent praktiskt. Det skulle bli för dyrt för alla som har köpt bostadsrätter. Men jag måste be att få återkomma till dig om det, säger hon.

Kan man känna sig trygg med att månadsavgiften kommer att fortsätta vara ungefär som vid köpet?

– Det är jättesvårt att säga hur det blir efter de första 10 åren. Det beror ju på hur medlemmarna i föreningen agerar i framtiden och hur mycket man vill amortera. Men i den här prognosen som är godkänd av Boverket har man gjort en bedömning av var räntan kommer att ligga. Och det är det som påverkar avgiften mest. Men sedan kan räntan självklart gå både upp och ner. Går den ner är det bara positivt, men går den upp måste man kan kanske höja månadsavgiften.

Avskrivningarna ökar med ungefär 100 000 per år i den här prognosen. Kan den här avskrivningsplanen påverka månadsavgiften på sikt?

– Nej, det ska den ju inte göra. Du har ju en prognos där för de första tio åren. Och den är godkänd av Boverket, alltså en statlig myndighet, säger Cathrin Lövenhoff.

Men redovisningsexperten Kjell Sandin, som skriver om bostadsrättsföreningar i sin nya lärobok Att läsa & förstå Bokslut, är kritisk till mäklarens svar. Men att mäklare inte vill prata om progressiva avskrivningar är inte förvånande, menar han.

– Det är kontroversiellt eftersom det kan leda till högre månadsavgifter på sikt, och deras uppgift är ju att avsätta de här bostäderna på marknaden. Det heter så fint att de ska tillvarata både säljarens och köparens intressen, men det är ju bara tomt prat, säger han.

Den som köper en bostadsrätt i BRF Magneten riskerar i praktiken en fördubbling av månadsavgiften på sikt. Med en mer normal räntenivå på 7 procent skulle månadsavgifterna öka med runt 40 procent. Och om föreningen skulle tillämpa en rak avskrivningsplan och sätta av större medel till amorteringar eller en fond för framtida reparationer skulle månadsavgifterna behöva vara ungefär 50 procent högre, menar Kjell Sandin.

– Men den verkliga effekten skulle vara att föreningen inte skulle kunna betala så mycket som man gör, 400 miljoner, för den här fastigheten, utan kanske snarare 300 miljoner. Det är ju därför byggbolagen använder en progressiv avskrivningsplan. Man lurar helt enkelt bostadsrättsköparna. Det är ren och skär manschettbrottslighet, säger han.

– Men de som får betala är kanske inte dem som bor de första 20 åren, utan de som bor i framtiden. Det är det som gör det här så försåtligt, säger Kjell Sandin.

När Fria Tidningen ringer upp mäklaren Cathrin
Lövenhoff igen vill hon inte kommentera Kjell Sandins beräkningar, men poängterar att det framgår av den ekonomiska kalkylen att föreningen tillämpar en progressiv avskrivningsplan.

Nu finns ju en diskussion om att det inte är tillåtet?

– Ja, men vi har ju bara hört från våra serviceorganisationer, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Mäklarförbundet, att det inte ska vara någon fara med det.

Vad händer med dem som redan har köpt lägenheter av er om Bokföringsnämnden slår fast att progressiv avskrivning inte är tillåtet?

– Ja det blir en väldigt svår situation. Det är många som hamnar i kläm i så fall. Väldigt väldigt många. Så det är högst osannolikt vad jag har förstått.

Men Cathrin Löwenhoff tycker ändå inte att hon varit dålig på att informera om vad progressiva avskrivningar innebär.

– I branschen råder det väldigt stor osäkerhet om framtiden avseende progressiva avskrivningar, och jag som mäklare kan inte informera om något som inte ens experterna vet konsekvenserna av. Därför har det inte hått ut några rekommendationer eller information kring tillämpning från vare sig vår serviceorganisation eller Mäklarsamfundet, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Dags för en solidarisk bostadspolitik"

Marknadsexperimentet har nått vägs ände. För att den kommande krisen inte ska leda de blåbruna till makten krävs ett nytänkande i bostadspolitiken, skriver Per Björklund.

Stockholms Fria

Ojämlikheten ökar otryggheten

Avskaffa skattelättnaderna som undergräver välfärden och bygg ett tryggt samhälle för alla, skriver Per Björklund apropå de ökande dödsskjutningarna.

Stockholms Fria

”Vård ska ges efter behov”

Asylsökande och papperslösa får inte diskrimineras i vården. Det slår ett stort antal vårdaktörer och organisationer fast i ett uttalande om hur begreppet ”vård som inte kan anstå” ska tolkas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu