• Polis, kronofogden och socialtjänsten var på plats på parkeringsplatsen i närheten av Lackerebäcksmotet för att vräka en grupp personer som bott där.
  • Familjen från Rumänien är i Sverige för att försörja barn och andra familjemedlemmar som är kvar hemma. Nu vet de inte var de ska bo.
  • "Ena veckan skriver regeringen en vitbok och ber om ursäkt för kränkningar och osynliggörande, men andra veckan avvisar kommuner romer från boplatser - precis som det görs runt om i Europa" säger Ulrika Falk från Räddningsmissionen.
  • På måndagskvällen samlades runt 45 personer för att protestera mot avhysningen av den rumänska familjen.
  • Det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal, som är en del av nätverket Tillsammanskapet, tog initiativ till manifestationen på måndagen.
  • Anna-Karin Ingars, från Tillsammans från Mölndal, tog initiativ till det lokala engagemanget för eu-migranterna. – Det är möjligt att det är EU:s eller statens ansvar egentligen, men så länge ingen annan tar ansvar så är det inte rätt av svenska kommuner att köra bort människor till ingenting, säger hon.
Göteborgs Fria

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

– Det var väldigt sorgligt och obehagligt att se. De lämnade platsen till fots med sina tillhörigheter, säger Anna-Karin Ingars, initiativtagare till nätverket Tillsammans för Mölndal, som var på plats vid avhysningen i morse.

I går, på måndagskvällen, samlade nätverket ungefär 45 personer för en manifestation mot avhysningen.

Familjen, som kommer från Rumänien, har bott i bilar och husvagnar på en parkeringsplats i närheten av Lackerebäcksmotet, men Mölndals stad ansökte till Kronofogden om att få familjen vräkt. Nu på tisdagsmorgonen genomfördes vräkningen, och eu-migranternas bilar och husvagnar togs i beslag och kördes iväg.

Mona-Lisa Prutaenu, på Räddningsmissionen, har precis varit och träffat familjen.

– De är jätteledsna och gråter. De behöver få ihop pengar till sina barn.

Mona-Lisa Prutaenu är själv från Rumänien och kom till Sverige som migrant. I början levde hon på att tigga pengar, men i dag jobbar hon på Räddningsmissionen. Hon vet hur tufft livet i Rumänien kan vara.

– Det är jättesvårt, det finns inga jobb, ingenting.

Räddningsmissionen har försökt påverka beslutet att vräka familjen på juridisk väg, genom att överklaga till tingsrätten. Men avhysningen verkställdes innan tingsrätten hunnit ta något beslut (i skrivande stund har fortfarande ingen dom kommit från tingsrätten).

– Det är väldigt märkligt att Kronofogden inte kan avvakta tills beslutet kommer, när det handlar om personer i sådan utsatthet, säger Ulrika Falk, samordnare hos Räddningsmissionen, som är kritisk till att personerna ifråga inte givits möjlighet att yttra sig i sitt eget ärende.

– Familjen vet inte vad de ska göra eller var de ska sova i natt. De har bett oss att hitta boende, men på Stjärnklart (akutboende för eu-migranter) får man bo max två nätter i rad, på så kort tid hinner man inte hitta ett nytt boende, säger Ulrika Falk.

Anna Hiller, kommunikationschef på Mölndals stad, säger att de genomför vräkningen för att den lokala ordningsstadgan för Mölndal stad innebär att man inte får bo permanent på platsen ifråga. En annan orsak som Mölndals stad angivit för att vräka eu-migranterna är att det blir dyrt för kommunen att ta hand om den "sanitära olägenheten",

Men det finns ingen sanitär olägenhet på platsen, påpekar Ulrika Falk.

– Att alltid hävda att den romska gruppen är en sanitär olägenhet är diskriminering, det är upprörande. Ena veckan skriver regeringen en vitbok och ber om ursäkt för kränkningar och osynliggörande, men andra veckan avvisar kommuner romer från boplatser - precis som det görs runt om i Europa. Samhället behöver ta ställning till om man ska kunna hänvisa till en lokala ordningsstadgan och kränka mänskliga rättigheter, säger Ulrika Falk.

Som eu-migrant befinner man sig i en sorts limbo. Man har rätt att uppehålla sig i Sverige som eu-medborgare, men får inte tillgång till exempelvis sjukvård eller socialtjänst på samma sätt som svenska medborgare. Praxis hos socialtjänsten har blivit att man inte hjälper till med boende eller bidrag, utan endast med en resa till hemlandet. Det är också det enda som Mölndal stad erbjuder, enligt Anna Hiller. Andra campingplatser eller annat boende hjälper inte kommunen till med, berättar hon.

– Staten och kommuner tillsammans måste få till en hållbar lösning, annars flyttar de bara från en parkering till en annan, säger Anna Hiller.

Hur stor skillnad är en bussbiljett hem mot att flytta till en annan parkering, är inte en bussbiljett bara ett sätt att slippa se dem i Mölndal?

– Precis, det är inte heller en hållbar lösning, vi måste jobba inom Sverige, men även inom EU. Alla länder har ett ansvar för sina medborgare, säger Anna Hiller.

Men för familjen i Mölndal är hemresa inget alternativ just nu.

– De försörjer sina barn och andra familjemedlemmar som är i Rumänien. Om de åker hem nu är det till total fattigdom. De har ingen sjukförsäkring, det finns ingen ved. De är måna om att deras barn ska gå i skolan. Skolan i Rumänien ska vara tillgänglig för alla, men transport, böcker, skor och mat kostar. Den här familjen gör vad de kan för att häva fattigdomen, säger Ulrika Falk.

Hon hoppas att det ska fattas beslut om hur eg-rätten ska tolkas så inte ansvaret faller på enskilda handläggare hos socialtjänsten och att det börjar diskuteras kreativa boendelösningar.

Anna Hiller, när det kommer en ny vitbok om 2000-talet i Sverige, hur tror du den här händelsen kommer framställas då?

– Tyvärr kommer den bli en i raden precis som liknande händelser i Borås och Stockholm, säger Anna Hiller.

Anna-Karin Ingars från Tillsammans för Mölndal säger att hon är glad att det finns många invånare i Mölndal som värnar om sina medmänniskor och hon önskar att Mölndals stad också skulle göra det.

– Det är möjligt att det är EU:s eller statens ansvar egentligen, men så länge ingen annan tar ansvar så är det inte rätt av svenska kommuner att köra bort människor till ingenting, säger Anna-Karin Ingars.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu