• Singoalla Millon, Ingrid Schiöler, Celina Adamsson och Bagir Kwiek vid Stadsmuseets utställning Vi är romer. De menar att avslöjandet om att polisen registrerar romer är ett stort bakslag.
Göteborgs Fria

Pilotprojekt kan ta skada av polisregistret

År 2032 ska romer ha likvärdiga möjligheter som andra, är regeringens mål. Göteborg är pilotkommun för att det ska bli verklighet – men polisens registrering är ett stort bakslag, enligt romska företrädare.

– Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom, förklarade integrationsminister Erik Ullenhag i april förra året.

Fem kommuner hade då precis valts ut för att bli pilotkommuner för inkluderingen och Göteborg var en av de utvalda. Celina Adamsson är den som är projektsamordnare hos Göteborgs stad och hon blev chockad när hon hörde om Skånepolisens register.

– Jag blev rädd och förbannad, men inte speciellt förvånad. Jag har inte så stor tilltro till staten eller polisen, man ska inte tro att Sverige är förskonade från sådana här saker när det sker runt om i andra länder i Europa.

Pilotprojektet, som går ut på att ta fram arbetsmetoder för inkludering, kommer få sig en rejäl törn av registret, enligt Celina Adamsson.

– Hela projektet vilar på att man har tilltro till varandra, mellan majoritetssamhället och romerna, och det lär bli ganska skadat nu.

Som en del i projektet tillsattes ett romskt råd i Göteborg. Bagir Kwiek är ledamot där och även sakkunnig i romska frågor på Stadsmuseet, där utställningen Vi är romer pågår. Han har fått många samtal sedan registreringen avslöjades.

– Äldre romer från bland annat före detta Jugoslavien som jag pratat med är livrädda och gråter, många frågar om de finns med i registren och är rädda vad de ska få se om de begär ut dem, säger Bagir Kwiek.

– Allt det man jobbat för är på väg att raseras, fortsätter han. Drömmen om frihet blir raserad.

Både Bagir Kwieks och Celina Adamssons tankar går till förtrycket och avrättningarna av romer under andra världskriget.

– Jag tänker direkt på Hitler och på etnisk rensning, mamma var med under andra världskriget och hon har alltid sagt att historien kan upprepa sig, säger Celina Adamsson.

Ingrid Schiöler, även hon sakkunnig på Stadsmuseet, har jobbat med frågor som rör romer och mänskliga rättigheter i drygt 40 år. Nu är hon orolig att hennes och andras engagemang har utnyttjats.

– Jag har suttit med i olika sammanhang och samverkat med regeringen sedan 70-talet, jag tänker om namn från de grupperna har kommit med, om det har utnyttjats.

Hon påpekar att liknande etnisk registrering bland annat gjorts av bostadsbolag i Göteborg nyligen. Efter det avslöjandet kunde hyresgäster begära ut vad som antecknats om en, och något liknande borde göras gällande polisregistret, anser Schiöler. Det borde också utses personer som bistår med information och hjälp med kontakt med myndigheter, och så bör man kunna ansöka om kompensation, säger hon.

– Det handlar inte om pengar, men en kompensation vore en signal från polisen till majoritetssamhället att man har gjort något som är fel.

Bagir Kwiek, Celina Adamsson och Ingrid Schiöler är alla överens om att det måste tillsättas en oberoende sanningskommission.

– Det brukar inte gå så bra när polisen utreder sig själva, säger Bagir Kwiek.

Förtroendet för polisen är i botten. Bagir Kwiek säger att många som har besökt Stadsmuseets utställning har trott att de romska representanterna överdriver.

– En del säger att "ni är väl lite väl oroliga för myndigheter". Men nu visar det sig att våra farhågor stämmer och att den antiziganistiska strukturen existerar. Det här var spiken i kistan känns det som.

Hoppet om att regeringens strategi om romsk inkludering skulle leda någonstans börjar falna.

– Diskriminering är vardagsmat för romer, förhoppningen var att det skulle ha förändrats om 20 år – att våra barn ska få samma möjligheter som majoritetssamhället. Men när det händer något sådant här undrar man om det någonsin ska gå att förändra, säger Bagir Kwiek.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu