• Singoalla Millon, känd från dokumentären Den långa vägen, säger att hon trodde att samhället förändrats sedan hon föddes 1932, men att hon sedan avslöjandet om att polisen för register över romer inte längre är säker på den saken.
Göteborgs Fria

Singoalla Millon: "Jag är född jagad"

Singoalla Millon fick bokstaven Z, som i zigenare, stämplad i födelsebeviset år 1932. Nu undrar hon om hennes nyfödda barnbarnsbarn finns med i polisens register.

– Jag blev jätteförvånad, arg och ledsen. Jag trodde att det var så på den tiden när jag föddes, men att samhället blivit bättre, säger Singoalla Millon, som hette Taikon i efternamn innan hon gifte sig, om avslöjandet att polisen registrerar romer.

Singoalla Millon har bott i Göteborg större delen av sitt liv, men föddes i Skåne år 1932.

– Jag är döpt i Torekov – utanför kyrkan eftersom vi inte fick tillträda kyrkan. Jag är född som jagad.

Hon växte upp i en tid när romer inte fick bo i hus i Sverige, och hennes familj bodde därför i tält året om, utan tillräckligt med kläder eller skor. Singoalla Millon var redan gift, hade barn och fyllt 31 år när hon år 1963 för första gången tilläts bo i ett hus.

– Göteborgs stad hade byggt hus för zigenarna, för att vi skulle komma in i samhället. Det var första gången jag bodde inomhus.

Men antiziganismen är inget som är förpassat till historien. För 12-13 år sedan fick Singoalla gå till hyresnämnden eftersom hon nekades lägenhet.

– Hyresvärden sa att jag inte skulle gå i mina zigenska kläder, "det väcker uppmärksamhet", sa han. Jag fick lägenheten till slut men jag fick lova att inte ta emot så mycket besök.

Hon har också varit med om att poliser spottat på hennes bil på Hisingen och om att ett inbrott för sex år sedan nonchalerades.

– Polisen sa att "det var väl inte så farligt" och försäkringsbolaget kallade mig zigenare i pappren och frågade vad min mamma gjorde och när hon dog och andra konstiga frågor.

År 2002 medverkade Singoalla i dokumentären Den långa vägen, då fick hon veta att bokstaven Z, som i zigenare, stod i hennes födelsebevis. I måndags fick hon reda på att polisen för register över romer.

– Jag trodde inte att sådant fanns kvar, vi skulle bli som svenskar och klä oss som svenskar och komma in i samhället, men vi har ju inte kommit in på något bra sätt när vi fortfarande blir stämplade. Jag undrar vad de ska ha allt till, ska de samla ihop oss och sätta i läger?

Om hon själv finns med i registret vet hon inte.

– Det skulle jag vilja veta, om jag är med och mina barn och barnbarn. Jag är gammelmormor också, för fyra månader sedan fick jag en barnbarnsdotter som föddes på sjukhuset i Mölndal. Hon kanske redan är stämplad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu