Fria Tidningen

Bibankens första biodlare

De första som får ta emot ett startpaket från Bibanken är Elin Sjöstedt och Jon Christiansson som precis flyttat till en egen gård i Östra Grevie i Skåne.

– Just nu har vi en lång och rolig tid framöver där vi ska lära oss allt om konsten att odla honung och att ha bin som husdjur, säger Elin Sjöstedt.

Elin Sjöstedt och Jon Christiansson ska nu sätta igång med biodling på sin gård där de också har växthus, fruktträd och bärbuskar. De menar att att en biodling på gården innebär många fördelar.

–  Det är en fantastisk ekosystemtjänst som utförs av bina. De pollinerar våra grödor, fruktträd och blommor och ger oss sedan god och nyttig honung. Det är mycket spännande att lära sig om bisamhällets strukturer och olika faser under året. Men det är inte bara honung som kan utvinnas från bikuporna, utan även Bipollen som innehåller mängder med näringsämnen. Man kan också utvinna Propolis som bina använder för att laga sina bon. Propolis är hälsofrämjande och har en antibiotisk verkan, säger Elin Sjöstedt.

Det var drömmen om att leva mer i samklang med naturen som fick paret att flytta ut till gården i Östra Grevie. Elin Sjöstedt är student och Jon Christiansson jobbar som miljökonsult. Att hålla på med bin var något planerat men med Bibankens stöd kan de sätta igång med biodlingen redan nu i år.

–  Stödet från Bibanken betyder mycket för oss. Hade vi inte fått bidraget så hade vi fått vänta säkert två år innan vi skulle kunna köra igång på riktigt. Detta eftersom det krävs  ett visst ekonomiskt startkapital till kupor, bisamhällen, utrustning och dylikt. 

– Till en början kommer vi att odla honung för eget bruk och för att dela med oss till vänner och familj. I framtiden hoppas vi också kunna sälja ekologisk odlad honung från vår gård säger Elin Sjöstedt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

Gör ditt hem miljösnällt

Du kan själv vara den förändring du vill se i världen. Ett sätt är att se över ditt eget hem för att göra det så miljövänligt som möjligt.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu