• Världens biodlare blir färre och färre, liksom bina. Bibanken är ett litet initiativ som vill vända den utvecklingen.
Fria Tidningen

Bistånd till bina genom Bibanken

Bidöden är en naturkatastrof som det talas relativt lite om. Då cirka 30 procent av den mat vi äter kommer från pollinerade växter är bina livsviktiga för oss människor. Men initiativ som Bibanken hjälper bina att överleva.

Antalet bin och humlor har sedan fyrtiotalet minskat till hälften. I decennier skedde minskningen gradvis men för sex år sedan började hela bisamhällen att försvinna. Fenomenet fick namnet Colony Collapse Disorder (CCD) och anses vara en global katastrof. Det mesta pekar på att det är besprutningen av skog och åkermark som är boven i dramat. Det var dessa fakta som fick Anna Svensson och Kenneth Elfström i Göteborg att starta Bibanken – en ideell förening som samlar in pengar för att kunna skänka vidare biodlarutrustning till intresserade och hjälpa till att rädda Sveriges bin.

­– Vi började tänka på detta och lärde oss mer om bina och insåg att det här har pågått i flera år och blir bara värre och värre. Vi sa att det här borde man göra något åt. Vi kan ju inte påverka de krafter som är orsaken till bidöden, och vi ville agera för något bra och inte mot något dåligt. Då beslöt vi oss för att starta Bibanken, säger Kenneth Elfström

Annons

Anna Svensson är konstnär och går Kulturverkstans internationella projektledarutbildning i Göteborg, och Kenneth Elfström jobbar på Volvo. Trots att ingen av dem håller på med bin själva startade de Bibanken i januari i år. Pengarna de fått in kommer från privatpersoner och enskilda företag. Redan har de fått in ett tiotal ansökningar.

­– Det viktigaste är att vi med Bibanken lyfter frågan om binas situation. Det behövs mer kunskap om hur viktiga bina är. Och om hur vi kan ta hand om dem genom att till exempel låta vilda blommor växa. Ofta anses det ovårdat att inte klippa gräsmattan men samma grannar som rynkar på näsan åt den oklippta gräsmattan kanske odlar frukt eller grönsaker och är i behov av dessa pollinerande insekter. Vi klarar oss inte utan bina. Det är därför vi engagerar oss, säger Anna Svensson.

De som ansökt om startpaket från Bibanken är ofta människor som vill börja odla ekologiskt och då också börja med biodling. Ett startpaket från Bibanken innehåller en bikupa, skyddskläder, verktyg, litteratur och kurs samt medlemskap i Sveriges biodlarförening. Då många är skeptiska till ideella biståndsorganisationer har Bibanken bestämt att allting ska vara så transparent som möjligt. Wannabees'en, det vill säga smeknamnet på de som får ta emot startpaket, följs upp och kommer vara med på Bibankens hemsida för att visa hur det går till att starta upp en biodling. Och för att visa att det går rätt till med de pengar som skänkts.

–  Vi har fått väldigt positiv respons och ryktet om Bibanken har spridits snabbt. Nu hoppas vi kunna ge många Wannabees bistånd framöver, säger Anna Svensson.

Fakta: 

Bibanken

Bibanken är en nystartad ideell förening som samlar in pengar från privatpersoner, stiftelser och företag för att ge startpaket till blivande biodlare.

Läs mer på Bibanken.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

Gör ditt hem miljösnällt

Du kan själv vara den förändring du vill se i världen. Ett sätt är att se över ditt eget hem för att göra det så miljövänligt som möjligt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu