• Kabinettssekreterare Takis Baltakos (till vänster) pratar med premiärminister Antonis Samaras i parlametet. På onsdagen avgick han efter att en film offentliggjorts där han anklagar Samaras för att ha beordrat brottsutredningar mot nazistpartiet Gyllene gryning av politiska skäl.
Fria Tidningen

Grekisk toppolitiker avgår efter nazistskandal

Anklagade premiärministern för att styra brottsutredning i förtroligt samtal med Gyllene gryning.

Den konservativa politikern Takis Baltakos lämnade på onsdagen sin post som kabinettssekreterare hos premiärminister Antonis Samaras. Detta efter att nazistpartiet Gyllene gryning publicerat en videofilm där Baltakos sitter i vänligt samspråk med en av partiets parlamentsledamöter, skriver nyhetssajten Enet English.

Under det två och en halv minut lång inspelade samtalet säger Baltakos bland annat att tillslagen mot flera av nazistpartiets ledmöter efter mordet på den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas i september inte bygger på några bevis. Istället ska de ha handlat om att premiärminister Samaras är oroad över att Gyllene Gryning stjäl röster från hans eget konservativa parti och ökar vänsterpartiet Syrizas möjligheter att vinna nästa val.

Efter att videoklippet offentliggjorts ska Baltakos son, som arbetar i kustbevakningen, ha dykt upp i parlamentet och rasande sparkat in dörrar och fysiskt attackerat tre av Gyllene grynings ledamöter.

Videofilmen släpptes efter att parlamentet på onsdagen röstade för att häva immuniteten för fyra parlamentsledamöter från Gyllene gryning som anklagas för att leda en kriminell organisation. Totalt pågår nu brottsutredningar mot 13 av partiets ledamöter, varav flera - inklusive partiledaren Nikos Michaloliakos sitter fängslade i väntan på rättegång.

Affären, som nu går under namnat Baltakosgate, kommer ytterst olägligt för Samaras regering som i söndags lyckades driva igenom ett nytt tufft nedskärnings- och liberaliseringspaket och därmed säkrat fortsatta utbetalningar av nödlån från EU. Den framgången grusas nu av en skandal som enligt flera bedömare lär öka stödet för Gyllene gryning ytterligare på regeringspartiet Ny demokratis bekostnad. Samtidigt får Samaras hård kritik från vänsterpolitiker för att han litat på Takis Baltakos och låtit honom sitta kvar på sin post så länge.

­– Det här är en viktig politisk fråga. Premiärministern har under lång tid behållit en politisk figur som provocerat den allmänna opinionen, säger Demokratiska vänstern, DIMAR, i ett uttalande.

Takis Baltakos tillhör högerflygeln i konservativa Ny demokrati och har varit en ledande motståndare mot regeringens tillslag mot Gyllene gryning. Han uppges även ha varit öppen för ett samarbete med partiet inför nästa val.

Premiärminister Samaras har tidigare haft överseende med en rad kontroversiella uttalanden från Baltakas. I december 2012 sade han till exempel till chefen för Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter att han som representant för regeringen och konservativa Ny demokrati "inte bryr sig om kommitténs arbete, mänskliga rättigheter eller Greklands internationella förpliktelser."

Baltakos har också pekats ut som en av nyckelfigurerna i motståndet mot en ny lag som skulle ha gjort hets mot människor på grund av ras, religion, etnicitet eller sexuell läggning straffbart med upp till sex års fängelser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu