• Borrtorn i skifferolje-fältet Eagle Ford i södra Texas. Utvinningen av skifferolja har boomat i USA de senaste åren, men nu dämpas förväntningarna på en fortsatt oljerush i Kalifornien.
Fria Tidningen

Oljeboom i Kalifornien uteblir

USA:s skifferolja har lyfts fram som en lösning på landets beroende av importerad olja och dödsstöten för peak oil-teorin. Men nu skrivs de enorma reserverna i Kalifornien ned med 96 procent.

De senaste åren har USA:s produktion av råolja ökat, mycket tack vare utvinning av skifferolja några delstater i sydvästra USA. Stora fyndigheter i centrala Kalifornien har lyfts fram som en guldgruva som ytterligare skulle kunna minska landets beroende av importerad olja och skapa nästan 3 miljoner nya jobb.

Höga oljepriser och stora förväntningar på skifferoljans betydelse har lett till en boom av investeringar av oljebolag i Kalifornien de senaste åren. Intresset för prospektering växer också i Europa, och skifferolja har rentav lyfts fram som det definitivt slutet för "peak oil"-teorin, som länge förutspått att oljan inom en snart framtid kommer att nå en produktionstopp med kraftigt höjda priser som följd.

Men nu tycks miljöorganisationer och kritiska geologer som beskrivit guldruschen som en bubbla ha fått rätt – åtminstone i fallet Kalifornien, där den federala energimyndigheten nu skriver ner mängden utvinningsbar skifferolja i Kalifornien med 96 procent, enligt LA Times.

Geologen J. David Hughes, som är talesperson för Post Carbon Institute, säger till tidningen att fyndigheterna i Kalifornien alltid var en myt som "blåsts upp av oljeindustrin – de har aldrig funnits."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu