• Reaktionen mot nazisternas attack blev enorm och samlade 20 000 på Kärrtorps IP. Den största demonstration mot nazism någonsin i Sverige.
Stockholms Fria

Nazistledaren nekade i rätten

I torsdags avslutades rättegången mot de sju åtalade som var med i attacken mot anti-nazistmanifestationen i Kärrtorp i december. Dom väntas inom två veckor.

I sin slutplädering yrkade åklagaren Tove Kullberg på omkring ett års fängelse för två av de tre nazister som pekas ut som drivande vid attacken mot en demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. För en annan 24-åring, som ses som anstiftare, borde straffet ligga något högre, ansåg åklagaren enligt TT.

Ledaren för nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, i Stockholm, en 29-årig man, väntar ytterligare ett åtal, om en misshandel av en V-politiker i Dalarna. Därför yrkade inte åklagaren på något straff. För de övriga fyra, som alla är under 18 år, yrkade åklagaren på samhällstjänst.

De äldre nazisterna har hela tiden nekat till anklagelserna i polisförhören, under rättegången försökte de dock ge en förklaring till händelseförloppet.

– Trots att jag inte anförde gruppen kan jag ha verkat inspirerande för de andra deltagarna genom min blotta närvaro, sade den 29-årige ledaren om sin egen roll vid demonstrationen. Han hävdade att han deltagit som privatperson och inte som sin roll som nästeschef i SMR.

Två av de tre häktade aktivisterna försattes på fri fot då det enligt åklagaren inte längre föreligger någon kollisionsrisk.

Dock förblir den 29-årige ledaren häktad minst en vecka till då hans Kärrtorp-dom ska bakas in i rättegången mot V-politiker i Dalarna. En rättegång som startar på tisdag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt fler elever per klass

Skolklasserna i Stockholm har blivit större och de ökar allt snabbare. Värst är det i förskoleklasserna.

Stockholms Fria

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu