• Zabihullah Nadeem hoppas att protesterna kan väcka debatt om utvisningarna till Afghanistan.
Skånes Fria

”Jag har mardrömmar om talibanerna”

Tältprotesterna i Jesusparken mot avvisningarna till Afghanistan har snart pågått i två veckor. Nästa steg i protesterna är hungerstrejk.

I Jesusparken sitter Massieh Sadidgi, Zabihullah Nadeem, Abdul Majeed Niazi och Hassan Sarwari kring elden och värmer sig. Den 10 januari slog de upp sina tält i parken. De är fyra afghanska flyktingar med olika bakgrund som fått avslag på sina asylansökningar men i Sverige finns det många som har samma problem som dem. År 2013 fick 812 afghaner avslag på sina asylansökningar i Sverige. Många beviljades uppehållstillstånd men bland dem som nekas lever många i rädsla.

– Jag är rädd. I går skickade de några killar till Afghanistan från Göteborg. När vi sover här på natten drömmer jag om talibanerna, säger Zabihulla Nadeem.

Talibanerna kidnappade och dödade hans syster, sedan kom de för hans far som också dödades. Själv blev han torterad men lyckades fly tillsammans med sin mor, berättar han.

– Vi kan inte återvända, det är därför vi är här, fortsätter han.

Deras ärenden har ännu inte gått till polisen, därför finns det inget definitivt datum för när deportationen ska ske. Nu lever de i osäker väntan och sätter sitt hopp till aktionen. Abdul Majeed ska deporteras med sin fru och deras två barn, varav ett är fött i Sverige.

– Jag flydde för att jag inte ville samarbeta med talibanerna. Jag arbetade i en Duty-free shop på en flygplats. De ville att jag skulle ta med saker in på flygplatsen, förbi tullen. Jag ville inte, jag tror det var sprängmedel, säger han.

Migrationsverkets uppdaterade ståndpunkt om Afghanistan är att det råder fred i landet. Abdul Majeed Niazi och Zabihullah Nadeem håller inte med.

– Vi har ingen regering och ingen polis. Efter klockan fyra på eftermiddagen byter polisen kläder och blir talibaner. Om vi har en regering så är det en maffiaregering.

Organisationen Transparency International har gett Afghanistan lägsta poäng på korruptionsindex för 2013 tillsammans med Nordkorea och Somalia. Året innan var det samma siffror.

Något slutdatum på demonstrationen är inte satt och det finns planer på att utöka den. Demonstranterna har nu tältat i snart två veckor men ger inte upp. De har haft kontakt med media men vill att deras situation ska uppmärksammas mer.

– Vi kommer att börja hungerstrejka snart, för att dela våra problem med allmänheten, säger Zabihullah Nadeem.

Framtiden är oviss, men demonstranterna är eniga om att det är bättre att bo i ett tält i Jesusparken än att återvända och möta talibanerna som växer sig allt starkare i Afghanistan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tältaktion flyttade till Migrationsverket

Tältaktion

Tältaktionen i Malmö mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter. I veckan bytte demonstranterna Jesusparken mot gräsmattan utanför Migrationsverket i Jägersro.

Skånes Fria

Risken med att vara personlig

GFT träffar Maria Sveland för ett samtal om hur man kan använda berättelser om sitt eget liv för att driva politik.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu