• I Parizad pratas svenska, arabiska och sydslaviska, och föreställningen är utformad så att även enspråkiga barn kan förstå handlingen. Alla i ensemblen är flerspråkiga. Foto: Pressbild
Skånes Fria

Premiär för flerspråkig barnteater

I veckan är det premiär för nystartade barnteatergruppen Jaladas föreställning Parizad på Barnens scen i Malmö Folkets park. Gruppen arbetar utifrån flerspråkighet och föreställningen spelas på arabiska, svenska och sydslaviska.

– Vi använder oss av kodväxling, att växla språk i samma mening, såsom de flesta flerspråkiga gör i vardagen, säger dramatikern Vanja Hamidi Isacson som är en av gruppens grundare.

Hon har tidigare skrivit en magisteruppsats om flerspråkighet inom dramatiken och bestämde sig för att starta teatergruppen tillsammans med skådespelaren och regissören Rayam Al Jazairi. De har tidigare spelat föreställningen som gick under namnet Jalada på Sommarscen Malmö.

– En stor del av Malmös befolkning är flerspråkig, inklusive jag själv, och personligen ville jag använda det på scenen. Men det är också en politisk handling att folk ska få tillgång till sina modersmål inom teatern.

Gruppen vill också bryta trenden av att språk ska särhållas och istället betona vikten av kommunikation.

– Vi vill väcka lusten att lära sig sitt modersmål och att utveckla andra språk, att leka och ta del av språken. Det är viktigt att känna till sitt ursprung utan att för den delen bli avkrävd sin härkomst. Sverige har varit hårda historiskt när det kommer till språk. Min mamma förlorade sitt modersmål när hon flyttade till Sverige, säger Vanja Hamidi Isacson.

Föreställningen, som riktar sig till barn mellan sex och nio år, innehåller musik av Daniel Fjellström som Vanja Hamidi Isacson arbetat med i Malmö operas föreställning Tusen och en natt. Historien på Barnens scen är hämtad ur sagosamlingen.

Den handlar om en gatumusiker som ska sjunga sången om Parizad, men blir avbruten av två barn som också vill vara med. Tillsammans berättar de om prinsessan Parizad som inte vet att hon är prinsessa och som är på jakt efter sitt ursprung.

Gruppen har fått stöd från regionen, Malmö stad, Postkodlotteriet och Kulturrådet och målet är att nå 6 000 barn runtom i Skåne och övriga landet med föreställningen.

Parizad har premiär den 27 februari på Barnens Scen i Malmö. Spelas fram till 1 mars.

Fakta: 

Barnteater på många språk

Teater Jalada är en nystartad Malmöbaserad barnteatergrupp som arbetar med flerspråkiga föreställningar. Teatern grundades och drivs av skådespelaren och regissören Rayam Al Jazairi och dramatikern Vanja Hamidi Isacson. Namnet Jalada består av de tre kombinerade orden: ”ja” som betyder ja på svenska: ”la” som betyder nej på arabiska och ”da” som betyder ja på rumänska, ryska och sydslaviska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu