• ­ VI behöver all hjälp vi kan få med att få ut information om vad som händer i Ukraina, säger Viktor Sjapinov.
Fria Tidningen

”Vi har tvingats gå under jorden”

Den socialistiska aktivisten Viktor Sjapinov oroas av fascistiska gruppers tilltagande aktivitet i Ukraina.

Det är inte bara den tidigare presidenten Janukovitjs anhängare och gamla Lenin-statyer som har blivit måltavlor för de högerextrema grupper som härjat på gatorna i Kiev och flera andra västukrainska städer den senaste veckan. Förra helgen attackerades det gamla Kommunistpartiets högkvarter av militanta nationalister, och i början av veckan vandaliserades det nyare och mycket mindre socialistpartiet Borotbas kontor i Kiev.

– Här i Kiev har vi tvingats gå under jorden, säger Viktor Sjapinov från Borotba.

– I andra städer kan vi agera mer öppet. Vi försöker organisera antifascistiska center och mobilisera folk där det går. Det pågår en del spontana anti-nationalistiska mobiliseringar i östra och södra Ukraina. Vi försöker engagera oss där, men en del av dem är väldigt pro-ryska.

De tilltagande politiska spänningarna och nationalismen - både ukrainsk och rysk ­– gör ett inbördeskrig till en reell risk, menar Victor. Nu hoppas han på mer internationell solidaritet.

– Framförallt behöver vi all hjälp vi kan få med att få ut information om vad som händer, säger han.

– Både EU och Ryssland blandar sig i vad som händer i Ukraina. EU har stött kuppen och kommer nu försöka påverka den politik som den nya regeringen för. Ryssland kommer att stödja politiker i sydöstra Ukraina och kanske försöka förhandla med den nya regeringen eller vissa partier i den.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu