• Ryske vänsterledaren Alexej Sachnin fick asyl i Sverige för knappt två veckor sedan.
Fria Tidningen

”Kan tända en ny våg av motstånd”

Den ryske vänsterledaren i exil Aleksej Sachnin hoppas att Bototnaja-fallet kan leda till en uppsving för den ryska oppositionsrörelsen.

Om Aleksej Sachnin inte lyckats fly och senare få asyl i Sverige hade han själv sannolikt varit den 29:e personen som åtalas för händelserna vid Bolotnaja-torget. Sachin är en av ledarna för det oppositionella vänsterpartiet Vänsterfronten och var tillsammans med partikollegorna Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzhayev i arrangörsgruppen för den stora demonstrationen mot Putin den 6 maj 2012.

Aleksej Sachnin följer utvecklingen i Ryssland noga och reagerade med blandade känslor på måndagens domar, där sju demokratiaktivister fick mellan 2,5 och 4 års fängelse. Lättnad eftersom det inte blev värre, men sorg eftersom oskyldiga dömts till långa fängelsestraff.

– Vi lever i en situation där vi inte vet vad vi ska förvänta oss, vi vet aldrig vad som kan hända.

Att domaren inte gick på åklagarens linje och utdelade straff på 5–6 år tror Sachnin beror på den stora politiska kampanj som har riktats mot rättegången, både i Ryssland och internationellt.

– Regimen är väldigt inkännande när det gäller den inhemska opinionen och internationell kritik. Eftersom det var så mycket uppmärksamhet kring rättegången valde de en något mjukare linje.

– Samtidigt är det fruktansvärt för dem som har fällts, förhållandena i ryska fängelser är väldigt tuffa.

Sachnin hoppas att Bolotnaja-fallet trots allt kan leda till något positivt.

– Efter den 6 maj 2012 krossades den spirande motståndsrörelsen av massivt polisvåld och repression. Detta ledde till en politisk depression inom rörelsen, från vänster till höger, fackföreningar till NGO:s, alla var demoraliserade och har varit lamslagna i nästan två år.

Men den ihållande stödkampanjen för Bolotnaja-fångarna och måndagens stora protester i Moskva och manifestationer i ett dussintal ryska städer visar att det fortfarande finns en oppositionell rörelse att räkna med.

– Det som hände i måndags visar att vi kan påverka och att det finns en enorm solidaritet runtom i världen. Vi får hoppas att detta är början på en ny våg av motstånd.

Samtidigt finns en stor risk att förtrycket av den ryska oppositionen kommer att tillta nu när OS är slut och de internationella medierna har åkt hem.

– Vi befinner oss i ett farligt läge just nu. Regimen känner sig trängd och en ny våg av repression kan vara på gång.

Händelseutvecklingen i Ukraina har en stor påverkan både på regimen och oppositionen menar Sachin. Även om han – och många med honom – är oroad över det stora inflytande som högerextrema och nazistiska grupper har i det ukrainska upproret så är själva bilden av ett folkligt uppror inspirerande.

– Det visar att en radikal förändring är möjlig, att regeringar faktiskt kan falla.

Men även Kreml tar lärdom av det som händer i Ukraina.

– Regimen är chockad och väldigt oroad över vad som händer där. De vill till varje pris undvika en liknande utveckling i Ryssland och jag tror de kommer att öka den statliga propagandan och försöka krossa allt organiserat motstånd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny Bolotnaja-dom väntas

På måndag väntas ytterligare en dom i Bolotnaja-målet – det viktigaste juridiska fallet i Ryssland på många år. UPPDATERAD

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu