• Oppositionsledaren Ilja Yashin var en av de över 200 som greps utanför domstolen på måndagen.
  • Sju av de åtalade i Bolotnajafallet dömdes till mellan två och fyra års straffarbete på måndagen.
  • Pussy Riot-medlemmarna Maria Alekhina och Nadezhda Tolokonnikova greps utanför domstolen på måndagen.
Fria Tidningen

Fängelse för ryska regimkritiker

Sju ryska demokratiaktivister har dömts till mellan två och fyra års fängelse för protester mot Vladimir Putin för två år sedan. Hundratals demonstranter greps vid en protest utanför domstolen när straffen förkunnades på måndagen.

Dagen efter OS-avslutningen utdelades straffen för åtta regimkritiker som stod åtalade i det så kallade Bolotnajamålet. Sju av dem dömdes till mellan 2,5 och 4 års straffarbete för upplopp och våld mot tjänsteman. Den åttonde blev villkorligt frigiven.

Det var den 6 maj 2012 som tiotusentals demokratiaktivister protesterade vid Bolotnajatorget i Moskva mot att Vladimir Putin skulle sväras in för en tredje presidentperiod dagen därpå. Tumult uppstod och ett hundratal personer greps anklagade för våldsamt upplopp. Ett tjugotal av fallen ledde till åtal och rättegången mot bland annat oppositionella vänsterledaren Sergei Udaltsov pågår fortfarande. Udaltsov riskerar upp till tio års fängelse om han fälls för att ha organiserat upploppen.

De gripna har dock hela tiden nekat till brott och hävdar att det var polisen som gick till våldsamt angrepp mot en fredlig demonstration. Aktivisterna får stöd av Amnesty international som menar att rättegångarna är en del av regimens utökade repression mot oppositionen.

– Bolotnajarättegången har inte bevisat att brott har begåtts, den har snarare blottlagt ett rättssystem som ligger helt i händerna på den politiska makten, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty internationals Europa och centralasienavdelning i ett uttalande.

– De åtalade utsattes för övervåld från polisen. Vissa av dem försökte förhindra våld, andra försökte försvara sig själva. Vissa råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle. Alla är de offer för en politiskt motiverad skenrättegång, säger Dalhuisen.

Bolotnajafallet har fått stor uppmärksamhet i Ryssland och stödmanifestationer har genomförts vid flera tillfällen under rättegången. Även dessa demonstrationer har slagits ner - flera hundra personer greps utanför domstolen i Moskva både när domen förkunnades i fredags och när straffen tillkännagavs på måndagen.

Bland de gripna återfinns oppositionsledarna Alexej Navalnij och Ilja Yashin samt de nyligen frigivna Pussy Riot-medlemmarna Nadazhda Tolokonnikova och Maria Aljonkhina.

Fakta: 

Läs även: Ryske vänsterledaren Aleksej Sachnin kommentar domarna: "Kan tända en ny våg av motstånd” 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny Bolotnaja-dom väntas

På måndag väntas ytterligare en dom i Bolotnaja-målet – det viktigaste juridiska fallet i Ryssland på många år. UPPDATERAD

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu