• Dima Litvinov, trebarnspappa från Stockholm, är en av de gripna aktivisterna.
Fria Tidningen

Miljöaktivister häktade i Ryssland

Ett tjugotal Greenpeace-aktivister har häktats i Murmansk i nordvästra Ryssland. Aktivisterna greps i förra veckan när de genomförde en protest vid en rysk oljeplattform i Barents hav. Ytterligare åtta personer, däribland svenske Dima Litvinov, ska ställas inför häktningsförhandlingar de kommande dagarna. Ryska åklagare kallar protesten för en attack och hotar med att väcka åtal för sjöröveri, ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse.

Aktivisterna nekar till anklagelserna och menar att det istället Ryssland som har brutit mot internationell lag när de bordade Greenpeace-skeppet Arctic Sunrise.

– De ryska myndigheterna försöker skrämma människor som står upp emot oljeindustrin i Arktis, men denna uppenbara skrämseltaktik kommer inte att lyckas. Vi är fast beslutna i vårt engagemang att skydda den arktiska miljön och världens klimat, säger Kumi Naidoo, Greenpeace Internationals generalsekreterare.

UPPDATERING: Även Dima Litvinov och de sju andra aktivisterna häktades på söndagen. Alla 30 gripna, varav 28 är internationella Greenpeace-aktivister och två är ryska journalister, kan sitta häktade i upp till två månader medan ryska åklagare förbereder åtalen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny Bolotnaja-dom väntas

På måndag väntas ytterligare en dom i Bolotnaja-målet – det viktigaste juridiska fallet i Ryssland på många år. UPPDATERAD

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu