• Alexander Lebedev – miljonären som får göra samhällstjänst.
Fria Tidningen

Kommentar: Novaja Gazeta utan beskyddare

Affärsmannen Alexander Lebedev har tidigare stöttat regimkritiska Novaja Gazeta. Efter ett åtal och en konkurs står nu tidningen utan mecenat.

Alexander Lebedev, miljonär och delägare av den ryska, regimkritiska tidningen Novaja Gazeta, dömdes i oktober förra året till 150 timmars samhällstjänst. Det skedde efter ett utbrott i en tv-studio i september 2011. Det var i diskussionsprogrammet ”NTVshniki” som Lebedev slog till byggherren och investeraren Sergej Polonskij. För det blev Lebedev åtalad för huliganism, samma åtal som Pussy Riot vilket kan ge upp till sju års fängelse.

Men Lebedev kom alltså undan betydligt lindrigare, och har nu avklarat en del av straffet i den lilla byn Popovka, 18 mil söder om Moskva där Lebedev har sin nationella registrering. Det har rört sig om byggnation och upprustning av den lokala förskolan och skolan. Lebedevs arbete i byn har väckt stor uppmärksamhet i tidningaroch tv. Lebedev fortsätter nu sin samhällstjänst i Moskva.

Alexander Lebedevs bank har gått i konkurs och Lebedev måste därför avbryta sin ekonomiska stöttning till Novaja Gazeta. Tidningen har det fortsatt svårt ekonomiskt, men upplagan ligger trots allt stabilt på 93 000 exemplar, tre dagar i veckan. Novaja Gazeta fortsätter sitt arbete med att hitta andra finansieringsalternativ, säger tidningens taleskvinna Nadezhda Prusenkova.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag har mardrömmar om talibanerna”

Tältaktion

Tältprotesterna i Jesusparken mot avvisningarna till Afghanistan har snart pågått i två veckor. Nästa steg i protesterna är hungerstrejk.

Skånes Fria

Risken med att vara personlig

GFT träffar Maria Sveland för ett samtal om hur man kan använda berättelser om sitt eget liv för att driva politik.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu