• Kälkhockey är en av de 14 sporter som det tävlas i under Malmö open. Turneringen i kälkhockey drog igång redan i torsdags, där tävlar bland annt landslagsspelaren Rasmus Lundgren.
Skånes Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Sedan starten 1977 har många kända idrottare startat sin karriär på den internationella tävlingen, där både elitidrottare och nybörjare möts, berättar Mats Linde, director på Malmö open.

– Simmaren David Lega som slagit flera världsrekord och kälkhockeystjärnan Niklas Ingvarsson har båda gått igenom Malmö open, säger han.

Tävlingen arrangeras av Fifh Malmö. Förutom att idrottare från hela världen får chans att mäta sina krafter mot varandra är en viktig del av tävlingen att väcka intresse för handikappidrott och rekrytera nya idrottare, menar arrangören.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för handikappidrott de senaste åren. Och det är ju egentligen självklart att det är lika spännande för idrotts-intresserade att se våra tävlingar. Jag tror Paralympics i Australien var en startpunkt för det. Där arbetade man mycket med mångfald och tillgänglighetsfrågor i samhället innan tävlingen för att öka medvetenheten. Och i London ändrades synen på idrottarna från ”handikapidrottare” till ”super humans” och alla arenor var utsålda. För oss är synbarheten viktig för rekryteringen, säger Mats Linde.

Tävlingarna i kälkhockey startade redan i torsdags. Rasmus Lundgren från Fifh är med i svenska landslaget som är färdiga för Paralympics i Sotji. Men det var på Malmö open som han som sjuåring fastnade för kälkhockey.

– Det är så mycket mer än en tävling. Nybörjare är med och får utöva sina idrotter och det är en chans att träffa andra från hela världen med funktionshinder. Det handlar mycket om att knyta kontakter, säger Rasmus Lundgren.

Fakta: 

Malmö open är världens näst största handikapptävling efter sommar-OS sett till antalet deltagare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu