Göteborgs Fria

”Frågor vi tänker på innerst inne”

Utställningen ”Mellan dig och mig ­– Röster som rör sig över gränser” vill lyfta fram sådant vi inte pratar om i fikarummet eller på rasten i skolan.

Utställningen Mellan dig och mig ­– Röster som rör sig över gränser, har i morgon vernissage på Göteborgs konsthall. Monique Wernhamn som är konstnären bakom projektet är är spänd inför att se vad som händer i mötet med publiken.

Vad går projektet ut på?

– Jag har hållit på med det här i två år nu, det är en del i ett mer omfattande projekt där jag har jobbat med ungdomar och de frågor som är relevanta när man är ung. Det kan vara sådant som man kanske inte alltid lyfter men som man tänker på innerst inne. Vad händer i mötet när ungdomarna intervjuar varandra och vad händer när de intervjuar någon äldre? Jag har varit ute och berättat för ungdomarna men sedan har de filmat själva och utgått från ett manus. Det har varit ungefär 40 medverkade, drygt 20 ungdomar mellan 16 och 20 år. De flesta har sedan intervjuat någon äldre närstående som en förälder, lärare eller far- och morförälder.

Vilken typ av frågor har ingått i manuset?

– Vad är frihet för dig? När är det okej att bryta mot lagen? Vad gör dig arg? Vad kommer du sakna om tio år? Så det är stora frågor. En del har svarat väldigt utförligt och filosofiskt och andra har haft korta ja- och nejsvar. Vissa intervjuer är två minuter långa och andra är femton. Det handlar mycket om bilden av sig själv och vad man vill men också om världen. Jag har utgått ifrån vad jag som konstnär är intresserad av för frågeställningar, om identitetsskapande bland annat. Sedan har jag jobbat med en referensgrupp och testat frågorna på fritidsgårdar där de har fått filma med sina mobilkameror. Vilka frågor funkar och vilka gör det inte? Men det handlar mycket om sådant man kanske inte pratar om i fikarummet på jobbet eller på rasten i skolan.

Hur har det varit att släppa ifrån sig kontrollen som konstnär genom att låta ungdomarna själva hålla i kameran?

– Det finns en ovisshet i det, hur det blir rent estetiskt och hur filmkvaliteten blir. Men det finns också en charm i att vara tvungen att släppa kontrollen och det var spännande att testa. Sedan har jag jobbat med inramningen av själva utställningen. Vi har även jobbat med ett interaktivt performance som ska visas under vernissagen. Då har vi diskuterat mycket vad utställningen handlar om, att det är tillit och förtroende och sådant man kanske inte pratar om i vanliga fall. Men det har varit jättekul att jobba kollektivt, alla är viktiga pusselbitar. Det ska bli spännande att se vad som händer i mötet med publiken under vernissagen. När man jobbar med människor kan det alltid hända saker.

Fakta: 

Vernissage 8 feb kl 14­–16 på Göteborgs konsthall.
Utställningen visas till och med 2 mars.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu