• Peeter Uuskyla.
    Peeter Uuskyla.

Uuskyla och Brötzmann sätter fyr på Nefertiti

Peeter Uuskyla har spelat med de stora giganterna inom avantgardejazzen. Nu är han aktuell med en soloskiva och konsert med legendaren Peter Brötzmann på Nefertiti.

Peeter Uuskyla har figurerat på mängder av skivor och spelat med många av de största inom frijazzen. Han är i dagarna aktuell med två skivsläpp, dels soloskivan Daydreaming Nerves och dels Dead And Useless där han spelar tillsammans med Peter Brötzmann.

Soloskivor med trumslagare är inte allt för vanligt förekommande. I Sverige släppte Sven Åke Johansson albumet Schlingerland 1972. Sven Åke Johansson var trummisen som spelade ihop med Peter Brötzmann på det legendariska och nyskapande albumet Machine Gun. Brötzmann är en förenande länk då även Uuskyla samarbetat ett flertal gånger med Brötzmann.

1967 Liseberg. En avgörande konsertupplevelse gör att Peeter Uuskyla låter sitt eget skapande börja flöda i nya riktningar.
– Det var en konsert med Jimi Hendrix Experience. Hans första Sverigespelning. Det var ett sound som gav mig en religiös uppenbarelse. Därefter blev vi alla i mitt dåvarande band omvända och började spela annorlunda.

I början av sjuttiotalet flyttade Peeter till Stockholm för att gå på Konstakademin. Där fördjupades också intresset för jazzmusik och plöjde han sig igenom jazzalbum från jazzalbum samtidigt som hans eget spel började utvecklas och ta en ny skepnad.
– Jag försökte göra trummorna viktigare och började bli mer intresserad av soundet oavsett hur det lät eller vilken form det var. Det finns inga misstag i musiken om man kan parera dem på rätt sätt och involvera dem i musiken.

Under denna tid på sjuttiotalet fick Uuskyla kontakt med den egensinniga saxofonisten Bengt Frippe Nordström, vilken blev en läromästare för Uuskyla.
– Bengt var väldigt extrem och var den förste som spelade solokonserter. Han inspirerade många andra runt om i världen till att göra solokonserter. Hans attityd till musiken är det jag tog till mig mest, den totala improvisationen, det förblev mitt tänk.
Förra året släppte Uuskyla singeln Exole och den kan ses som en hyllning till läromästaren Frippe Nordström, som gav ut mängder av hemmagjorda inspelningar.

Arbetet med inspelningen av Exole ledde till en fortsättning vilket resulterade i den aktuella soloskivan. Det är det lokala nystartade skivbolaget Omlott som står för skivsläppen med Uuskyla. De beskriver musiken på Daydreaming Nerves som "ett slags rituell-genom-brinnande-helvetet-renande ursprungsmusik.“ Till skillnad mot Exole berättar Uuskyla att det inte är några vokalinslag denna gång men däremot spelar han piano till pålagda trummor i stycket The Dream. Det tredelade stycket Nerves är även det speciellt och Peeter beskriver det som "ett slags rituell konsert för mitt trumset."

På albumet Dead And Useless är det duosamarbete med tidigare nämnda Peter Brötzmann. Sedan tidigare finns duon dokumenterat på skivan Born Broke. Den självklara höjdpunkten där är den 40 minuter långa låten Dead and Useless där Uuskyla lägger komplicerade rytmiska figurer över vilka Brötzmann blåser sina patenterade solon. På det aktuella albumet presenteras en nymixad version av Dead And Useless.

Att spela med Brötzmann är speciellt medger Uuskyla.
– Peter Brötzmann är helt egen. Originalet. Vackraste tenorsaxtonen på den här planeten, säger han och menar att Brötzmann numera inte bara är hårdblåsande.
– Skillnaden är nog mer att han har en mycket större palett nu och han har absolut inget emot om jag exempelvis spelar med vispar i stillastående balladstämning. Då blir också de något kortare Machine Gun-utbrotten kanske ännu häftigare. Det ska bli spännande att se och höra.

Fakta: 

Brötzmann & Uuskyla spelar live i morgon 6 februari på Nefertiti i Göteborg. Skivorna släpps på cd och lp den 17 februari men finns även till försäljning på konserten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu