• Brevet skickades till 109 delvis slumpvis utvalda personer.
Göteborgs Fria

Fejkade utvisningsbeslut som pr-kampanj

109 personer fick i veckan fejkade utvisningsbeslut från Migrationsverket hemskickat i brevlådan. Det hela var ett pr-trick för en kortfilm som visas under filmfestivalen.

Filmen I Am Reva finns med i ett av kortfilmspaketen under Göteborg film festival. Den visar scener ur några papperslösa flyktingars liv och vill visa hur det kan vara att leva med ett utvisningsbeslut hängande över sig.

För att väcka uppmärksamhet kring filmen och debatt i frågan skickade regissören Naures Sager ut 109 brev till utvalda personer. Breven liknade riktiga utvisningsbeslut som kommer från Migrationsverket med myndighetens logga och likande formuleringar.

– Jag ville väcka reaktioner hos de människor vi skickade till, ge dem en tankeställare och få dem att tänka efter och agera. Men det var också en inbjudan till själva filmen, säger han.

Men brevet väckte blandade reaktioner. Bland annat har en kvinna hört av sig till regissören som själv gått igenom en asylprocess i Sverige för 20 år sedan. Hon sa att brevet väckte smärtsamma minnen, hjärtat började banka och att det hela var mycket obehagligt.

Brevet skickades till utvalda politiker och kulturpersonligheter, bland annat två medarbetare på Göteborgs fria tidning, men också på måfå till slumpmässigt utvalda medborgare.

– Många undrade varför just de fått brevet. Vi valde att skicka till en så varierad skara som möjligt, även till personer som invandrarbakgrund för att sluta cirkeln. Vi kunde inte enbart skicka till Sverigedemokrater, det skulle vara rasistiskt, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Göteborgs Fria

Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen

Inte ens hälften av filmerna i tävlingsklassen bästa nordiska film på Göteborgs film festival passerar Chavez-Perez-testet som är ett antirasistiskt verktyg för att mäta film. Fem av åtta filmer klarar Bechdel-testet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu