• Den granskade festivalen.
Göteborgs Fria

En av fyra filmer klarar antirasistiska filmkrav

Var åttonde film klarar både Bechdel- och Chavez-Pereztestet, visar läsarnas granskning av filmfestivalens filmer.

Nu har vi sammanställt vår granskning av filmfestivalens filmer utifrån de feministiska och antirasistiska måtten Bechdel- och Chavez-Perez-testen. Totalt har vi och flera läsare bidragit med underlag för 75 filmer. 38 filmer, ungefär varannan film, klarar Bechdel-testet som går ut på att två kvinnor någon gång under filmen ska prata med varandra, om något annat än män. 18 filmer, omkring var fjärde film, klarade Chavez-Perez-testet, som går ut på att två icke-vita personer i filmen ska prata med varandra, om något annat än brott.

– Det här är väldigt intressant information för oss som jobbar med festivalens filmprogram, säger Marit Kapla,konstnärlig ledare.

Hon tror att siffran på 50 procent för Bechdeltestet kan ses i ljuset av att ungefär en tredjedel av samtliga filmer i programmet har en kvinnlig regissör.

– En kvalificerad gissning är att filmer som regisseras av en kvinna oftare även har en kvinnlig manusförfattare. Och kvinnliga manusförfattare skriver oftare om kvinnliga rollfigurer än vad manliga manusförfattare gör. Därför är det större sannolikhet att det finns utvecklade kvinnliga rollfigurer i de filmer som är regisserade av kvinnor. Man kan alltså konstatera att filmens upphovspersoner, inte oväntat, påverkar innehållet vad gäller könsrepresentation, säger hon.

Samma gäller för Chavez-Perez-testet, tror Marit Kapla. – Resultatet speglar vilka det är som gör filmerna. Med högre andel icke-vita upphovspersoner hade resultatet förmodligen sett annorlunda ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Göteborgs Fria

Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen

Inte ens hälften av filmerna i tävlingsklassen bästa nordiska film på Göteborgs film festival passerar Chavez-Perez-testet som är ett antirasistiskt verktyg för att mäta film. Fem av åtta filmer klarar Bechdel-testet.

Göteborgs Fria

Filmfestival med samiskt tema

Ett huvudtema för Göteborgs filmfestival är samisk film. En av filmerna som visas är Sameblod av Amanda Kernell.

Fria Tidningen

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu