Fria Tidningen

Krönika: Vegansk revolution pågår

Mathilda Andersson spanar efter tecken i tiden som bekräftar den pågående veganska revolutionen.

Är det äntligen ordentlig vind i seglen för vegansk mat? Jag tror det. Några spaningar från senaste tiden:

Veganutmaningen.

Plötsligt verkade det som att en kork släppte och intresset kring vegansk mat har fått breda ut sig, växa och fördjupas. Djurrättsalliansen hade nog inte väntat sig det stora intresse som följde på deras kampanj Veganutmaningen som innebar att testa på att vara vegan i en månad och under tiden få recept, tips och stöd från en erfaren coach. Anmälningarna rasade in och arrangörerna fick efter bara några dagar säga stopp för att kunna hantera alla anmälda.

Caféer och restauranger.

Jag minns tydligt hur personalen på kaféer och restauranger i Sveriges andra största stad tittade på mig som ett frågetecken för säj fem år sedan om jag bad om sojamjölk till kaffet eller frågade om veganska alternativ på menyn. "Mat utan mjölk eller ägg", blev standardfrasen att lägga till för att komma någonstans i beställningen. Det är en stor förändring idag, och det kan vi nog delvis tacka alla mjölkallergiker eller laktosintoleranta för som hjälpt till att driva utvecklingen framåt. I dag är det standard på många caféer att erbjuda fler mjölkalternativ än komjölk och på restauranger har kunskapen ökat kring vad vegansk mat är och om de eventuellt kan erbjuda det.

Specialställena har också blivit fler tack och lov. I Göteborg öppnade förra året landets första raw food restaurang och lyckan var gjord för många.

Ordet.

"Vegan" har länge varit stigmatiserat och dragits med ett rykte att handla om så mycket mer än just mat eller andra produkter utan animaliskt ursprung. Nämn ordet vegan och någon ser djurrättsaktivister i full färd med att släppa ut minkar framför sig. Det är en bild som kan vara sann, men de senaste åren har flera bilder lagts till och associationsmöjligheterna har blivit fler även för den mest inskränkta person. Vem som helst är vegan. Ordet har tagits tillbaka till sin ursprungliga mening.

Vegomässan.

Denna mathöjdpunkt på året går från klarhet till klarhet och blir varje år bättre och bredare. Fler utställare, bredare publik och intressanta programpunkter.

Bara ett problem…

Det är svårt att bevisa att andelen vegansk mat som människor äter ökar, på bekostnad av köttmat. För samtidigt som fler äter vegansk mat och kännedomen ökar så duggar rapporterna om ökad köttkonsumtion samtidigt tätt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där…

…Moa Jonsson Länne i göteborgsbaserade bandet Bellaroush. Ni har lyckats delfinansiera er kommande skiva via crowdfunding, berätta mer!

Göteborgs Fria

Stekhet vardagsmat signerad Vego

Grön, grym vardagsmat utan några konstigheter. Svårare än så är det inte för Mattias Kristiansson. Nu startar han mattidningen Vego.

Fria Tidningen

Tidningen genus läggs ner

Sista numret av tidningen Genus kom förra veckan efter en obruten utgivning sedan 1999.

Men Kerstin Alnebratt, föreståndare, menar att det är en omfördelning av resurser och inte en megafon som tystnat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu