Fria Tidningen

Stekhet vardagsmat signerad Vego

Helt vanlig vegansk vardagsmat. Det vill Mattias Kristiansson sprida i den nystartade mattidningen Vego som släpps 23 januari.

Mattias Kristiansson är en profil bland veganska matbloggare och har drivit bloggen Vegoriket i omkring ett år. Där har han satsat på helgrön husmanskost, helt vanlig mat med ingredienser som går lätt att hitta i de flesta matbutiker. Nu tar han nästa steg. 23 januari kommer första numret av matmagasinet Vego som blir Sveriges första 100 procent vegetariska mattidning i pappersform. Han själv och kompanjonen Sofia Dahlén gör det mesta själva - fotar, skriver och formger.

– Det är helt knäppt att det inte kommit igång förrän nu. Jag har haft idén länge och har haft samtal med förlag. Men det har inte lett någonstans och inneburit för mycket kompromisser, så jag bestämde mig för att göra det själv, berättar han.

Hemsidan har varit uppe i en dryg vecka och intresset har varit stort med högt tryck på prenumerationer.

– Det är jättemånga som vill prenumerera, det är kul. Men så är hela konceptet nytt med en helt vanlig mattidning i pappersform med vegomat.

Fokus kommer att ligga på maten med mycket recept, men också roliga intervjuer och krönikor.

Han började själv äta veganskt för omkring två år sedan och upptäckte att det saknades både recept och inspiration.

– Mattidningar överlag är rätt usla på vegetariskt. Men det beror väl på att de som driver tidningarna äter kött själva. Det är mycket pajer och sallader, och det blir ju inte så kul i längden, säger han.

Han började själv byta ut kött mot vegetariskt en dag i veckan, som han sedan utökade successivt och med tiden gick över till mer och mer veganskt.

– Det gick av sig själv, jag tänkte knappt på att jag blev vegetarian och senare i princip vegan.

För Frias läsare har Mattias Kristiansson valt ut enkla, vardagsnära recept som passar att äta kyliga senvinterdagar.

– Jag åt själv kött förut, svennebananmat. Så jag ville fortsätta på det spåret, men vego. Det finns en anledning till att det säljs väldigt mycket köttfärs i Sverige, många tycker att det är enkelt och gott. Därför blir det mycket sojafärs nu för mig. Men jag gillar också gulaschsoppa, chili sin carne och kålpudding - det smakar faktiskt exakt likadant med sojafärs, säger han.

Och Mattias Kristiansson kommer inte att stanna vid Vego. Till hösten ger han ut en vegansk kokbok på ICA Bokförlag, som blir en av de första veganska kokböckerna att ges ut på ett större förlag.

– Det blir en bred kokbok med en introduktion till hela vegovärlden. Den riktar sig till de redan frälsta och nya intresserade, säger han.

Fakta: 

Veckans recept

Under vintern och våren kommer du att möta flera matbloggare som presenterar sina recept i Fria Tidningen.

Först ut är Mattias Kristiansson med bloggen Vegoriket, som bjuder på Vegobiff med stuvade morötter.

Hör gärna av dig och berätta vilka bloggare du är extra nyfiken på: [email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu