Fria Tidningen

Krönika: Det är nu de storslagna odlingsplanerna frodas

Vi befinner oss mitt i odlarens lågsäsong och ändå är det nu det händer.

Att vara odlingsintresserad och bo i ett land som befinner sig på samma breddgrad som Sibirien har sina nackdelar. Att dessutom välja att bosätta sig i norra delen av detta avlånga land kan verka direkt motsägelsefullt. Här kommer våren en månad senare och hösten en månad tidigare än i södra Sverige. Vintern blir med andra ord lång och odlingssäsongen kort. Nu i januari vilar ett kompakt mörker utanför fönstret och även om vårlökarna spirar ute i rabatten denna märkliga vinter så skvallrar krukväxternas gula blad om att nu är det minsann inte roligt att tillhöra växtriket. Vi befinner oss mitt i odlarens lågsäsong och ändå är det nu det händer. Det är nu mina storslagna odlingsplaner ser dagens ljus.

I januari finns det nämligen inga morotsflugor, ingen torka, inga fiberdukar av usel kvalitet, inga sniglar och inga sena frostnätter. I januari finns det bara möjligheter. Kanske är det i år vi kommer bli självförsörjande på morötter? Och den där blomkålen som inte klarade torkan förra sommaren, den sorten ska vi inte odla igen. Det här året ska vi bara odla kompakta, vita, välsmakande blomkålshuvuden. Utan några spår av kålmalslarver så klart. Brysselkålen hann inte bli klar förra året, men om vi sår den några veckor tidigare, då går det nog vägen. Purjolöken ska få mer näring i år, och så ska jorden luckras efter regn. Tänk så ståtligt de kommer växa i långa rader.

Jag botaniserar bland frökataloger, trädgårdsböcker och på odlarforum. Timmarna försvinner fort i jakten på den godaste tomaten och en potatis som är resistent mot skorv. Grönsakslandet ritas upp skalenligt och växtföljden planeras. Precis som förra året finns det ingen nämnvärd realism i min plan. Eventuellt skulle den gå att genomföra om jag fick hjälp av ett mindre kompani under vårbruket.

Så kanske är det tur att den norrländska vintern är lång. När våren närmar sig kommer jag ha tänkt om, skalat ner och reviderat min plan. Jag kanske ska ge upp drömmen om kronärtskockor och är det egentligen så klokt att odla palsternackor i vår kompakta mjäla? Nåja. Nu är det januari, allt är möjligt och verkligheten sparar jag till en annan dag.

Kom i håg att skynda långsamt med dina frösådder. De få timmar dagsljus vi har under vintermånaderna räcker inte för att dina små plantor ska få en bra start i livet. Vänta till i mars/april så slipper du rangliga plantor och odlingsåret 2014 kan bli precis hur fantastiskt som helst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning pågår

Omställningsrörelsen växer och har blivit en påverkansfaktor i samhället. Men hur ser framtidens omställning ut?

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu