• Om du är med i en situation där det är så mycket fara så tycker jag du ska möjlighet att se slutmaterialet och framför allt få reda på när det ska sändas, säger Jenny Rådman från Rosenlundsstödet.
Göteborgs Fria

Uppdrag gransknings program om prostitution ”oetiskt”

Uppdrag Gransknings avsnitt om trafficking i Rosenlund får nu kraftig kritik från föreningen Roselundstödet. De beskyller programmet för att vara oetiskt och utsätta kvinnorna i det för direkt fara.

Det var i onsdags förra veckan som SVT sände inslaget om människohandel och prostitution i Rosenlund i Göteborg. Programmet berättade flera historier om kvinnor som tagits hit från andra länder för att säljas på gatan. En av de som fick mest utrymme i programmet var en kvinna kallad ”Nadja”.

Där berättade hon om sin situation samtidigt som filmat material visade hur det såg ut i området under en vecka i september. Alla personer som syntets i materialet hade censurerade ansikten, så kallad maskning.

Nu får programmet kraftig kritik från Rosenlundstödet, en ideell förening som jobbar för att hjälpa kvinnorna i området. Jenny Rådman från föreningen tycker att Uppdrag Granskning har misskött sin kontakt med de drabbade kvinnorna. Bland annat menar de att ”Nadja” ska ha blivit lovad att få se materialet innan sändning.

– Det jag upplever är etiskt fel är att de aldrig har skrivit på någonting för att medverka. Om du är med i en situation där det är så mycket fara så tycker jag du ska möjlighet att se slutmaterialet och framför allt få reda på när det ska sändas.

Ett exempel hon tar upp är en sekvens i programmet där ”Nadja” och hennes kamrater hotas av tre unga män. Jenny Rådman minns när det hände.

– Vi trodde inte att det här skulle visas. Det är att utsätta henne för väldigt stor fara att visa när hon blir hotad.

Förutom det tycker hon att maskningen av de filmades ansikten är så dåligt skött att det lätt känns igen av andra. Men den övergripande kritiken handlar om hur kvinnorna har bemötts och hanterats i reportaget.

Journalisten som gjort det, Johanna Bäckström Lerneby, känner igen kritiken sedan tidigare.

– Jag har skrivit om den här världen i många många år och vet hur försiktig man måste vara. Man kan inte låta dem säga vad som helst i tidningen eller i tv.

Johanna Bäckström Lerneby upplever att Rosenlundstödet inte tycker att ”Nadja” och de andra kvinnorna bör ställa upp i programmet då de befinner sig i en särskilt utsatt och känslig position. Men att inte intervjua de drabbade kvinnorna var ingen möjlighet menar hon.

– Jag tycker att alla människor har rätt att vara med i media. Det är inte förbehållet bara för medelklasspersoner som har media som en plattform, jag tycker alla kan få vara med om de vill.

Jenny Rådman på Rosenlundstödet menar att det snarare att man vill skydda människor som är självdestruktiva och lättmanipulerade att bli utnyttjade av media.

Angående maskningen av personers ansikten var det enligt Johanna Bäckström Lerneby en avvägning som de gjorde redaktionellt. Hon menar att hon hela tiden varit medveten om den känsliga situationen och därför tagit hjälp av experter för frågor kring etik och säkerhet.

– Jag är inte på något sätt sensationslysten. Min princip när man gör saker och ting är att man alltid som journalist ska sträva efter att prata med förstahandskällorna. Sedan ska man göra det så bra som möjligt naturligtvis.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu