• Sebbe Staxx rappar för de mest utsatta.
Fria Tidningen

Redo för andra ronden

I dag släpps Kartellens nya album Ånger & kamp del II. Särskilt en låt har vållat debatt. ”Det var det som var meningen”, berättar rapparen Sebbe Staxx.

Hiphopgruppen Kartellen fortsätter att väcka uppmärksamhet med ärliga texter och provocerande budskap. Jag träffar Sebbe Staxx, eller Sebastian Stakset som han egentligen heter, i en lokal i Slakthusområdet. Han har fotboja och sitter på sin brors kontor på dagarna. Fotbojan bär han efter att ha blivit åtalad för vapeninnehav på en restaurang förra året. Han skriver just nu på en bok om sina fängelsestraff.

– Jag har hunnit tre kapitel hittills, säger han medan vi åker den långsamma varuhissen upp till kontoret.

Han försvinner iväg för att fixa kaffe och jag blir sittande i det kala rummet, med bara två stolar och ett bord. När han kommer tillbaka börjar han direkt berätta om albumet.

– Det handlar om politik och kamp. Landet är i katastrofskick. Underklassen får ingenting och toppskiktet får allt.

Den andra delen av Kartellen är Leo ”Kinesen” Carmona, som sitter i fängelse i Finland på livstid. De pratar i telefon en timme varje dag och smider nya musikaliska planer. Tidigare var Kaka och Maskinisten också medlemmar, men de har startat en ny grupp. Sebbe Staxx rappar både sina egna texter och texter som Kinesen skriver från fängelset.

– Vi vill försöka få våra unga lyssnare att förstå hur viktigt det är att rösta nästa år. Alliansens nyliberalism roffar åt sig allt till sin privilegierade klan medan SD får röster från en vit underklass. Vi försöker ha ett helikopterperspektiv och öka medvetenheten innan det går ännu längre.

Det här är gruppen som 2008 maskerade sig i videorna och viftade med pistoler och sedlar. Dessförinnan en ovanlig attityd i svensk hiphop. I en intervju förra året sa Sebbe att strategin hela tiden varit att skrika tills folk lyssnade – för att därefter börja prata.

När gruppen bildades satt Kinesen och Sebbe Staxx i fängelse i varsitt land.

– Jag satt med hans kompis och fick veta att han letade efter en rappare för att köra igång Kartellen. I början var vi mer fokuserade på polistrakasserier, nu är vi inne på strukturella samhällsproblem. Men budskapet har varit detsamma. Jag har lagt ner kriminaliteten, då blir det inte trovärdigt att rappa om att jag har en Glock i fickan. Jag har aldrig ljugit i mina texter, säger Sebbe Staxx.

Kinesen förutsåg framgångarna redan i början. Sebbe Staxx hade inte en tanke på det.

– Det fanns inte i min hjärna. Jag var 21 år och uppslukad av en gangsterillusion. Vi kände att det behövdes en kontrast till alla medelklassrappare och Kartellen blev gatans röst. Kinesen visste redan från början att vi skulle bli kultförklarade.

I veckan har Kartellens nya låt Svarta duvor & vissna liljor (med Timbuktu) väckt debatt. Låten handlar om rasism och riktar sig särskilt mot Sverigedemokraterna. En rad som ”Kungsgatan med Soran, hade jag varit med/hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre” har uppfattats som hotfullt. På kritiken svarar Sebbe att han är nöjd med turbulensen, eftersom han vill skapa uppståndelse.

– Det var meningen, så klart, från min sida. När jag twittrade om Jimmie Åkesson förra gången kändes det som att de vann, Sverigedemokraterna gjorde det till sin PR-kupp. Jag kom väl förberedd till rond två, säger han och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag håller med Markus Allard om att Revolutionära fronten skyddar människor mer än vad polisen gör. När nynazistiska grupper ska demonstrera och går i stan och heilar så bygger polisen en skyddande mur runt dem. Det skyddet har inte vänsterdemonstranter.

När Kartellen började släppa låtar blev det omöjligt att fortsätta med kriminalitet.

– Vi blev förföljda av snutarna dag och natt. Flera enheter var på oss precis hela tiden. Sedan blev det omöjligt att få spelningar eftersom polisen varnade krogägarna och hotellen. Vi får ofta bo långt från stället där vi spelar, ofta i en helt annan stad, säger Sebbe Staxx och skruvar sig på stolen.

Den senaste skivan har fått god respons på förhand. Sebbe berättar att hiphoptidningen Kingsize ringde och bad om ursäkt för att de inte kunde ge högre betyg än fem av fem. Är man ovan vid Kartellens texter framstår de förmodligen som extremt råa och brutala. Men Sebbe Staxx menar att de aldrig har ägnat sig åt att romantisera kriminalitet, inte ens i början.

– Vi romantiserade inte ett skit, men det uppfattas så för att det blev en kulturkrock. Vi berättade bara om vår kriminella livsstil.

Vänsterpartiets avståndstagande från Markus Allard till trots är han inställd på att ge Vänsterpartiet sin röst nästa år, även om han inte tilltalas till hundra procent av något parti.

– Klart jag röstar. Vänstern får min röst eftersom jag tänker att det är bättre att förstöra landet långsamt än att förstöra det med steroider. Det här är ett jävla kaosland.

Fakta: 

Markus Allard blev nyligen utesluten ur Vänsterpartiet och Ung vänster för att ha uttryckt sitt stöd för Revolutionära fronten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu