Debatt


Göteborgs Afrikagrupp
  • Många som arbetar på vingårdar har dåliga villkor för sitt arbete. Systembolaget bör se till att grundläggande arbetsrätt upprätthålls i hela produktionskedjan, skriver företrädare för Göteborgs Afrikagrupp. På bilden ses Sarah Claasen, vingårdsarbetare i Sydafrika.
Göteborgs Fria

Systembolaget måste ta ansvar för arbetsvillkoren

Systembolagets viner ska vara producerade på ett sätt som garanterar vingårsarbetarnas rättigheter, skriver Ylva Zetterlund och Katarina Johansson Göteborgs Afrikagrupp.

Det är Systembolagets kunder som ska garantera att vingårdsarbetare har en lön de kan leva på. Så tolkar vi det svar Systembolagets presschef Lennart Agén ger Sveriges Radios reporter när han får frågan om företagets arbete kring schysta arbetsvillkor. ”Kunderna kan påverka detta genom att göra medventa val”, säger han.

Även medarbetare på sju Systembolag i centrala Göteborg anser att kunderna kan påverka. De uppmanade oss att kontakta Systembolagets kundtjänst och ledning för att föra frågan vidare, när vi i torsdags eftermiddag (14/11) besökte dem.

Vi konsumenter ska alltså, genom de varor vi väljer, visa att vi tycker att lantarbetares rättigheter är viktiga och på så sätt förändra Systembolagets utbud. Är det verkligen ett val vi konsumenter vill kunna göra? Ska inte Systembolaget, som svenskt monopol, kunna garantera schysta arbetsvillkor oberoende av konsumenterna?

Vi anser att Systembolagets viner ska vara producerade på ett sätt som garanterar vingårsarbetarnas rättigheter. Enligt Systembolaget själva ”drivs [företaget] inte av vinstintresse, utan finns till för att de problem som alkoholen ställer till ska vara så små och få som möjligt”. Det är därför en skillnad mellan dem och andra svenska företag. Något som också borde speglas i hur produkterna är framställda, det ska alltså inte vara ett val konsumenten ska göra.

I januari 2012 anslöt Systembolaget sig till en etisk uppförandekod för sitt hållbarhetsarbete. Genom koden förbinder de sig till att grundläggande arbetsrätt upprätthålls i hela produktionskedjan. Tyvärr är koden som Systembolaget valt svag och ger liten insyn. Varken fackföreningar eller organisationer inkluderas i arbetet kring koden. På så vis utelämnas viktiga frågor, som t.ex. att arbetarnas lön ska räcka till mat för hela månaden och inte bara motsvara minimilönen.

”När du köper vin med tjusiga etiketter ska du veta vilka vi är som producerat det.” Så säger Sarah Claasen, lantarbetare och ordförande för fackföreningen Sikhula Sonke i Sydafrika, en organisation som ingår i nätverket Rättvis vinhandel. Sikhula Sonke fokuserar på kvinnliga vingårdsarbetares rättigheter eftersom de är extra utsatt inom lantbrukssektorn. De är ofta (trots många års arbete) säsongsanställda, och har då inte samma rättigheter som andra lantarbetare.

Göteborgs Afrikagrupp är en del av en större kampanj som består av organisationer och fackföreningar i Argentina, Chile, Sydafrika och Sverige. Vi kan se att Systembolaget har tagit till sig av vår och andra konsumenters kritik. I tidigare nämnda intervju med Lennart Agén (Göteborg Direkt, P4, 14/11) erkänner Systembolagets presschef att frågorna vi driver är viktiga. På kampanjens initiativ har Systembolaget flera gånger träffat representanter för sydafrikanska fackföreningar, vilket är det vi hoppas på kommer fortsätta.

Vi vill inte uppmana till bojkott av produkter. Varken vi eller Systembolaget tror att det löser några problem. Däremot tror vi att dialog leder till förbättring av arbetsvillkoren. Vi vill att Systembolaget inkluderar vingårdsarbetare och deras organisationer i den dialogen. För vem garanterar vingårdsarbetarnas rättigheter bättre än vingårdsarbetarna själva?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu