• En överlevande från tragedin utanför Lampedusa gråter på sin döda systers kista. 268 människors liv kunde ha räddats om myndigheternas reagerat snabbare på nödrop, enligt en vittnen.
Fria Tidningen

Nödrop från flyktingbåt ignorerades

268 syriska flyktingar som drunknade utanför den italienska ön Lampedusa den 11 oktober kunde ha räddats, om italienska myndigheter reagerat på flera nödsamtal från personer ombord. Det skriver den italienska webbtidningen L'Espresso, som intervjuat flera överlevande.

Tio över fem på eftermiddagen den 11 oktober kapsejsade en båt med hundratals flyktingar utanför den italienska ön Lampedusa. 268 människor dog. Men många av dem kunde ha räddats om italienska myndigheter reagerat snabbare på nödsamtal från personer ombord, enligt en undersökning av den italienska journalisten Fabrizio Gatti.

Mohanad Jammo, från staden Aleppo som befann sig på båten, var en av de som ringde ett nödsamtal mer än sex timmar innan båten kapsejsade och sjönk.

"Vi är på väg mot döden, det fins mer än hundra barn ombord. Snälla snälla snälla, hjälp oss, snälla", bönade den 40-årige läkaren i telefonen. Men svaret från de italienska operatörerna blev att den nödställda båten istället skulle vända sig till myndigheterna på Malta, mer än dubbelt så långt bort.

Enligt L'Espressos granskning skulle en räddningshelikopter och ett militärfartyg som nådde platsen strax efter att den kapsejsat ha kunnat varit där minst två timmar tidigare, och en snabb patrullbåt från Lampedusa kunde ha varit där strax efter klockan ett, mer än fyra timmar innan båten sjönk.

Mohanad Jammo och andra överlevande hoppas nu på en rättslig undersökning av de italienska myndigheternas agerande.

– På grund av den här oförsvarliga förseningen har vi förlorat våra familjer. Det finns inget förnuft i att hålla tyst och löpa risken att den här sortens tragedier upprepar sig, säger han till L'Espresso.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu