• Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
  • Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
  • Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
Fria Tidningen

"Håll nästa klimatkonferens i Filippinerna"

Ett tusental demonstranter krävde klimaträttvisa utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.

Samtidigt som räddningsarbetet efter tyfonen Haiyan bara börjat och den humanitära situationen är desperat för hundratusentals drabbade samlades ett tusental personer på måndagen utanför USA:s ambassad i Manilla. Där krävde de klimaträttvisa och kraftfulla nedskärningar av den industrialiserade världens utsläpp av växthusgaser.

Protesten organiserades av Filippinska rörelsen för klimaträttvisa och samlade "bönder, fattiga, kvinnor, arbetare och ungdomar", enligt arrangörerna. De krävde bland annat att USA kraftigt minskar sina klimatutsläpp och betalar ersättning till fattiga länder för klimatrelaterade skador och för anpassning till högre havsnivåer och extremare väder.

Protesten sammanföll med öppnandet av klimattoppmötet COP19 i Polen på måndagen, och röster höjs nu för att de värsta drabbade länderna i syd ska bojkotta mötet på grund av den rika världens ovilja att lova kraftfulla och bindande minskningar av utsläppen.

– Vi anser att Filippinernas regering helt enkelt ska dra sig ur klimatförhandlingarna om det inte ens finns ett förslag till avtal att förhandla om. Detta är en skam och en charad, säger Reihanna Mohiedeen från vänsterpartiet PLM till Fria Tidningen.

– Vi kräver också att nästa klimatkonferens hålls i de katastrofdrabbade områdena i Filippinerna så att delegaterna själva får uppleva förstörelsen och hjälp till med återuppbyggnaden av samhället, säger hon.

Med ihållande vindar på över 300 kilometer i timman har tyfonen Haiyan – i Filippinerna känd som Yolanda – beskrivits som en av de starkaste stormarna som någonsin registrerats. Filippinerna har också rankats som ett av de länder i världen som är värst utsatta för extremt väder som kan kopplas till klimatförändringarna av den tyska organisationen German Watch.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu