• Fredrik Gertten hoppas på mer crowdfunding för att kunna förverkliga filmen Bikes vs cars.
Landets Fria

Cyklar i centrum i ny Gertten-dokumentär

Fredrik Gertten är den skånske dokumentärfilmaren som blivit känd över hela världen för sina filmer Bananas om Dole och Big boys gone bananas, om storföretagens makt. Nu vänder han sin uppmärksamhet mot omställningen. Det nya projektet heter Bikes vs cars och det kan bli verklighet med din hjälp.

Det nya projektet är en omställningsfilm i allra högsta grad. Bikes vs cars vill berätta historien om den omställningspotential som cykeln har.

– Jag tror att dokumentärfilm ibland har en kraft att förändra vår vardag. Att från ett nytt perspektiv se sin vardagssituation från ett annat håll, säger Fredrik Gertten.

Men filmen ska inte bara handla om hur bra det är att cykla. Gertten har ett tydligt mål. Han vill granska dem som påverkar politiker och jobbar aktivt för att öka vårt bilberoende istället för att minska det.

– Jag är intresserad av att titta på de intressen i samhället som inte vill ha förändring. De som lägger miljarder på lobbying och annonsering för att få oss att inte ändra våra beteenden och ställa om vårt samhälle.

Som exempel nämner han Förbifart Stockholm och muthistorian runt BMW och CDU i Tyskland.

– Den modell som vårt industrialiserade samhälle, bland annat i Sverige, är byggd på har bilindustrin och byggindustrin i mitten. Nu flyttar vi den modellen till utvecklingsländerna och det händer i en tid i historien där det blir dramatiska effekter.

Gertten tar exempel från Brasilien där han nyligen har filmat.

– Där ser man att arbetarrörelsen och kapitalet upprepar våra historiska mönster. Man vill skapa en medelklass som konsumerar.

Det finns en miljard bilar i världen. År 2020 kommer det att finnas två miljarder. Det säger en hel del om den tillväxt som pågår just nu, menar Gertten.

– I Kina finns 1,3 miljarder människor och 300 miljoner av dem är i marknaden för bilindustrin. I New Delhi säljs 10 000 bilar om dagen, men det finns egentligen inte plats för dem, menar Gertten.

Som kontrast till den exponentiella tillväxten står klimatfrågan.

– Hela världen pratar om växthuseffekten. Vi kan enkelt mäta utsläppen i siffror. Det som är positivt med det är att vi kan faktiskt få en omedelbar effekt på klimatet.

Han nämner Obamas besök i Sverige då flygtrafiken stängdes ner och trafiken till Stockholms innerstad begränsades. Då sjönk utsläppen av växthusgas bara på några dagar.

– Det häftiga är att det finns hopp. I Köpenhamn sker 40 procent av resorna med cykel. Tänk om London eller New York kunde göra samma sak! Vi pratar om utopier, men det här är utopier som faktiskt existerar. Amsterdam och Köpenhamn är levande utopier.

I Brasilien finns många cykelprojekt som är direkt kopplade till omställning, berättar Gertten. I en rondell har man till exempel skapat en stadsodling som en trädgård för cyklister.

– Det är en intressant tid. Cykelrörelsen så väl som omställningsrörelsen betraktas inte som hotfull. De här rörelserna hänger samman och det är inte så lätt för politikerna att bagatellisera. Man vet inte riktigt hur de ska relatera till dem för man har inte sett något liknande förut.

Bikes vs cars är ett så kallat crowdfundingprojekt. Ett stort antal personer finansierar filmen tillsammans genom att ge ett mindre bidrag, betala för rätten att se filmen när den är klar eller köpa en pendlarcykel som byggts och donerats av cykelköken i Göteborg, Malmö, Oslo och Riga. För 5 000 dollar får du till och med en privat guidad tur på cykel av Fredrik Gertten själv i hans hemstad.

– Som filmare blir det svårare och svårare för oss att försörja oss på det vi gör samtidigt som vår publik ökar. Vi vill hitta ett sätt att få vår publik närmare oss. På det sättet får vi också en dialog. Vi får input.

De har fått in 30 000 dollar, men med tio dagar kvar är de fortfarande en bit från målet. Man kan betala mellan 1 och 10 000 dollar. Av de 1 000 personer som hittills stöttat projektet har 111 personer donerat en dollar. Det är 6,50 kr.

– Ingenting är för lite. Det är en viktig markering att stötta med något. Det visar att många vill att den här filmen ska bli gjord.

Fakta: 

Här stödjer du Bikes vs cars

http://www.kickstarter.com/projects/fredrik-gertten/bikes-vs-cars-we-are...

Deadline för projektet: 1 november kl 16.30.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställningsrörelsen laddar för nytt år

Omställningsagendan för 2014 har politiskt inflytande, självförsörjning och inre omställning högt på agendan. Landets Fria Tidning har kontaktat omställare runt om i landet för att fråga vad de prioriterar nästa år.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu