• Projektet Kyrka utan tak var föregångaren till Ludvika miljövecka. Här baxas den stora trädstam som senare blev ett altare till rätt plats. Per Skoog syns i vit T-shirt på bilden. Foto: Erik Hagberg
  • Kyrka utan tak blev ett sätt att kombinera andlighet med miljöarbetet, berättar Per Skoog.
  • Meteorologen Pär Holmgren föreläser i Lillkyrkan, måndagen den 27 januari. Anna-Karin Pettersson är samtalsledare.Foto: Jonas Ekströmer/TT
  • Ludvika är världsledande inom teknik för framtidens energieffektiva samhälle. Söndag 2 februari blir det High voltage valley walk, en guidad tur och tipsrunda.Foto: Trons
  • I maj 2011 startade Ludvika och Gränge-Säfsnäs församlingar ett projekt som hette Kyrka utan tak.
Landets Fria

Högt i tak när kyrkan gör omställningsvecka

För första gången får Ludvika en miljövecka, men det är inte någon miljöorganisation eller omställningsgrupp som är initiativtagare, utan Svenska kyrkan.

– Det räcker inte med att bara ge människor fakta om hur det står till med jorden. Då skulle världen se annorlunda ut redan nu. Vetenskapen är överens, säger Per Skoog, som är förtroendevald i kyrkofullmäktige och en av arrangörerna till miljöveckan.

Miljöveckan innehåller många av de vanliga programpunkterna, bland annat talar meteorologen Pär Holmgren, filmen Inte bara honung visas på den lokala biografen och det blir klädbytardag i foajén på Folkets Hus i Ludvika.

– Även om vi är stolta över att flera stora namn medverkar, vill jag gärna slå ett slag för hemmasonen Joel Holmdahl från finngården Rikkenstorp som föreläser om permakultur. Han är väldigt duktig och mycket spännande att lyssna på. Dessutom en man som till stor del lever som han lär.

I maj 2011 startade Ludvika och Gränge-Säfsnäs församlingar ett projekt som hette Kyrka utan tak. Där integrerades miljöfrågorna i verksamheten på ett tydligt sätt. Det blev väldigt uppskattat och med miljöveckan vill man nu utvidga verksamheten.

Inom Kyrka utan tak har man haft olika studiecirklar, till exempel Trädgårdens själ och Keltisk andlighet. Det har också gjorts studiecirklar om den helige Franciskus (se faktaruta).

Till årets miljövecka kommer ärkebiskop emeritus KG Hammar, för att föreläsa under rubriken Inre tillväxt för den hållbara tillväxtens skull.

– Med andlighet kommer också en inre omställning. Vi behöver koppla ihop känslor med fakta för att kunna få förändring och vi vill gärna anlägga ett andligt perspektiv på vårt förhållande till naturen. Det behöver inte vara kristet, utan kan lika gärna vara muslimskt, buddhistiskt eller någon annan trosuppfattning, säger Per Skoog.

Kyrkan har en viktig uppgift i att förmedla solidaritet och rättvisa, även när det gäller naturen och dess tillgångar, menar han.

– Personligen anser jag inte att kärleksbudet är komplett så länge naturen lämnas utanför. Vad hjälper det ur långsiktig hållbarhetssynpunkt om vi är kärleksfulla mot varandra men våldför oss på Moder Jord? Att tolka bibeln bokstavligt kan i bland leda väldigt fel. Tänk bara på Första Mosebok: ”Uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himmelens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

De olika miljögrupperna och Svenska kyrkan borde samarbeta mer, tycker Per Skoog.

– Det finns en enorm potential att samverka med kyrkan. En stor del av kyrkans medlemmar är progressiva och det finns stora resurser, inte minst lokaler, som man kan använda även i omställningsarbetet. Vi måste leta efter de gemensamma nämnarna. Alla som är engagerade i miljöfrågorna måste samarbeta.

Miljöveckan är inspirerad av arrangemanget Framtidsveckan, men man ville ändå göra sin egen grej och signalera att evenemanget har en annorlunda bakgrund.

– Namnet är inte det viktiga. Vi får se hur det utvecklas i framtiden. Vi kanske får en framtidsvecka här i framtiden också, men just nu känner vi oss väldigt nöjda med det förestående evenemanget, säger Skoog.

Fakta: 

Några höjdpunkter ur programmet

Miljöveckan i Ludvika 26 januari–2 februari 2014

Fackeltåg avgår från Kasttjärnsparken klockan 18 till Ludvika Ulrika kyrka där lokala konstnärer ställt ut. Tal och sång! Medverkar gör kommunalrådet Maria Strömkvist, kyrkoherde Gunnar Persson, konstnären Frans van Bruggen och kören Chorum canticum.

Inte bara honung.

Home, om vår planets rikedomar, åtföljd av samtal.

Föreläsning, Gunnar Rundgren.

Konstens förmåga att nå djupare skikt i oss gör den till en viktig röst i miljödebatten. Samtal med utställande konstnärer om deras budskap.

Surdegsbröd i vedugn med Eva Långberg.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson inleder om när kris blir till möjligheter.

För hela programmet se www.svenskakyrkan.se/ludvika, www.svenskakyrkan.se/gränge-säfsnäs, www.ludvika.se

Franciskus – naturens helgon

Den helige Franciskus var italienare och hette egentligen Francesco Bernardone. Han föddes 1181 i italienska Umbrien och växte upp i ett välbärgat borgarhem. När han var 28 år hörde han i Portiunculakapellet nedanför Assisi evangeliet om lärjungarnas utsändande år, och han insåg att Gud kallade honom att leva utan ägodelar och fast bostad, på samma sätt som apostlarna gjort, och ägna sitt liv åt att vandra omkring och predika evangelium och visa kärlek i praktisk handling.

Hans kärlek till hela skapelsen, till djuren och hela Guds natur, tog sig bland annat uttryck i en predikan för fåglarna. Den berömda Solsången (jämför Den svenska psalmboken 23), som han skrev efter svår sjukdom och mot slutet även blindhet, har till exempel inspirerat den moderna miljörörelsen.

Källa: Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställningsrörelsen laddar för nytt år

Omställningsagendan för 2014 har politiskt inflytande, självförsörjning och inre omställning högt på agendan. Landets Fria Tidning har kontaktat omställare runt om i landet för att fråga vad de prioriterar nästa år.

Landets Fria

Nytt stöd för omställning

I helgen möttes omställare från hela landet i Ytterjärna för att bilda ett nytt omställningsnätverk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu