• Att skapa nya saker av gamla saker och glädjas åt resultatet är viktigt inom tantrevolutionen.
Landets Fria

Tantrevolutionen kräver begagnat till jul

Cinnika Steensland är 24–åringen från Uppsala, som startat en tantrevolution på nätet. Hennes upprop om att köpa minst en begagnad julklapp i år har på kort tid lockat över 7 000 medverkande och hennes julkalender med tips om begagnat till jul får nya följare varje dag.

Hennes kampanj började för några veckor sedan när hon satt och tittade på Gomorron Sverige. Ett av nyhetsankarna berättade att svenskarna förväntas köpa julklappar för 66 miljarder kronor i år, samtidigt som bostadslösa i Syrien ökat med 2 miljoner människor på cirka två månader.

– Jag började leka med tanken på vad som skulle hända om fler köpte begagnat. Jag vet att om en bara uppmanar sin omgivning att inte köpa nytt blir utfallet väldigt blandat, de flesta tycker att till exempel second hand är bra, men många ser det som svårt att hitta rätt i sådana butiker. Så jag började fundera på vad som faktiskt skulle kunna göra skillnad och bestämde mig för att skapa facebookeventet på studs, berättar Cinnika Steensland.

Själv köper hon nästan inte några nyproducerade saker alls, utan håller sig till begagnade och ärvda saker. Undantagen är underkläder, strumpor, strumpbyxor och ibland teknikprylar. Att be folk att satsa på bara en begagnad julklapp var väldigt medvetet när hon startade uppropet.

– Självklart hade jag velat uppmana människor att skippa den kommersiella julhandeln helt, men vet att om pressen blir för stor så struntar folk hellre i det. Att köpa en julklapp begagnat är bättre än ingen och mycket mer realistiskt för många människor, till och med för folk som kanske vanligtvis inte vänder sig till second hand-butiker.

Cinnika Steensland tror att det finns många anledningar till att folk är intresserade av att köpa begagnade julklappar just nu.

– En av de största sakerna tror jag är för att retro och vintage har blivit väldigt trendigt. Det är lite status att kunna stoltsera med att just den här snygga klänningen är fyndad på Röda korset, och jag upplever att det är väldigt inne att även inreda med gamla saker. Det är nog väldigt individuellt varför en väljer att köpa begagnat, många gör det självklart ur ett hållbarhetsperspektiv, andra ur ett välgörenhetsperspektiv, somliga vill slippa alla gifterna som kommer med till exempel nya kläder, medan vissa faktiskt bara har dåligt med pengar och måste klämma ut så mycket som möjligt ur en skrynklig hundralapp. Det bästa med second hand är dock att oavsett vad du själv har för avsikt så bidrar din handling till de andra positiva aspekterna också.

Några av kommentarerna på eventsidan på Facebook skvallrar om att tantbegreppet är ganska kontroversiellt. Ett par stycken av deltagarna har anmärkt att de inte alls känner sig som tanter. Varför vill en 24-åring kalla sig tant?

– Jag har länge skämtat om att jag är som en liten pensionär och att mina bäst spenderade fredagskvällar är framför På spåret med någon form av handarbete i händerna och en spinnande katt i knäet. Kanske inte något många förväntar sig av en tjej som bor i centrala stan. När jag sedan såg ett avsnitt av Kobra där de hyllade tanten blev jag helt kär, bestämde mig för att strunta i fördomar och normer och började benämna mig själv som tant.

Verksamhet på internet är inte någonting nytt för i år. Cinnika Steensland började blogga redan i maj 2012. Hon hade haft en blogg tidigare, där hon skrev om sitt liv i allmänhet, men hade precis bestämt sig för att lägga ner den bloggen.

– Jag ville prova något nytt, ha en lite mer inriktad blogg och var just då helt uppe i en pysselera och hade tänkt skapa en pyssel- och handarbetsblogg under namnet Pysslets barnbarn, vilket både skulle visa vad bloggen handlade om och samtidigt vara en hyllning till min farmor som kallas Pysslet.

Under en annan tv-kväll hamnade hon framför ett avsnitt av Uppdrag granskning där de visade Ikeas ”miljövänliga trämöbler” av träd från urskogen i Ryssland. I programmet berättade de om hur viktig urskogen var för planeten, att den visserligen inte var i samma kaliber som regnskogen men att den var i princip jordens näst viktigaste tillgång efter regnskogen.

– Jag har för mig att jag allra först bara blev trött och irriterad på Ikea, och undrade vad vi konsumenter skulle behöva göra för att kunna lita på våra handlare. När jag tänkte ett steg längre insåg jag att det kanske inte var så konstigt att de skövlade urskogen. Jag menar, vill vi konsumenter leva efter den materiella standard vi gör just nu och dessutom byta ut alla våra trämöbler när de några säsonger senare inte upplevs lika fräscha och trendiga längre, så måste ju någon skog skövlas för att uppfylla våra behov. Det slog mig att jag var en bidragande faktor till att skogen skövlades, och det gjorde mig både förbannad och målinriktad. Jag tänkte fan inte bidra till detta längre.

Cinnika Steensland valde att utmana sig själv. Det blev köpstopp och under ett års tid handlade hon i stort sett ingenting. Att tanken med anti-konsumtion sedan gick att kombinera med den ursprungliga idén om Pysslets barnbarn avgjorde saken. Bloggen skulle handla om second hand och pyssel med mycket återbruksskapande. Men det blev lite mer än så. Bloggen Tantrevolution har också en rubrik som heter feministfittan, där hon skriver om allt från sminkade historieätare till jämställdhetsträsket.

– Jag är en stolt feminist och har gjort en kategori på bloggen som heter feministfittan, namnet har den fått eftersom jag vill återta både ordet feminist och ordet fitta och göra dem positiva istället för nedlåtande.

Själv ser hon sig inte som någon miljöhjälte, även om hon alltid har tyckt att miljön varit viktig.

– Tidigare hade jag inte engagemanget att själv riktigt ändra på något i mitt liv för att påverka miljön. Sedan började jag med Tantrevolution och tänkte att det skulle bli mitt sätt att bidra till en klimatsmartare vardag.

Steensland arbetar som fritidsledare och i höstas blev hon utnämnd till miljöombud på sin arbetsplats.

– Jag fick det väl lite dumpat i mitt knä eftersom ingen annan ville vara det och jag var då föga imponerad av titeln, men tog tyst emot det. På mitt första miljöombudsmöte inledde de med att säga ”ett miljöombud behöver inte kunna allt, det är engagemanget som räknas” och jag tänker ”grejt, för jag är ju jätteengagerad... inte”. Det jag inte tänkte på var att jag redan hade börjat tänka annorlunda med hjälp av min blogg, jag köper de flesta matvaror ekologiska och mitt intresse för att baka bröd, koka sylt och laga min egen mat är också en handling. Jag tror faktiskt att det var lite under detta miljöombudsmöte som jag faktiskt började öppna ögonen och inse att jag hade ett större engagemang i miljöfrågor än vad jag först trott.

Sannolikheten att Cinnika Steensland kommer att göra fler aktioner är stor. Hon känner sig peppad om än lite stressad över att bloggen och facebookaktionen har fått så många nya följare och medlemmar.

– Bloggen har ju även varit ett verktyg för mig i arbetet på min egen självkänsla. Innan jag skapade bloggen var jag rädd och orolig över att visa upp saker som jag skapat, eftersom jag bar på en ständig rädsla över att det inte skulle duga. Nu försöker jag publicera ett blogginlägg minst en gång om dagen. Jag har kanske inte jättemånga läsare, och min bloggstil tilltalar kanske inte gemene man, men det struntar jag faktiskt i, för det är något jag skapat helt själv och något jag är stolt över.

Just nu är utmaningen att försöka publicera ett alternativ till nyproducerade julklappar på bloggen varje dag fram till jul, vilket hon själv tycker känns lite läskigt och ökar pressen på henne att skapa. Det hon annars vill förmedla är second hand och återbruk framför konsumtion och nyproduktion. Hon har också tankar på att göra bloggen till mer av en begagnatguide för Uppsala.

– Så fort jag ser att någon butik med begagnade saker kör någon drive så publicerar jag det på bloggen. Andra sätt jag försöker visa second hand från en annan sida är att jag lägger upp bilder på de kläder jag bär och de saker jag använder. Till skillnad från många andra bloggar som är inriktade på retro och vintage, som ibland lägger upp bilder på snygga saker i retrostil, men som är nyproducerade, strävar jag efter att aldrig göra reklam för något annat än det som är 100 procent begagnat. Second hand is the shit!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställningsrörelsen laddar för nytt år

Omställningsagendan för 2014 har politiskt inflytande, självförsörjning och inre omställning högt på agendan. Landets Fria Tidning har kontaktat omställare runt om i landet för att fråga vad de prioriterar nästa år.

Landets Fria

Nytt stöd för omställning

I helgen möttes omställare från hela landet i Ytterjärna för att bilda ett nytt omställningsnätverk.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu