• Abortmotståndare demonstrerar i Bolivias huvudstad La Paz. Små steg mot legalisering av abort väcker debatt och splittrar vänstern i mångar länder i Sydamerika.
Fria Tidningen

Abortfrågan delar Latinamerikas vänster

Ett förslag om uppmjukad abortlagstiftning utlöste en hård ordväxling inom det styrande vänsterpartiet i Ecuador. Den infekterade frågan har tidigare skapat konflikt i flera länder i regionen.

Ecuadors president Rafael Correa reagerade minst sagt negativt när parlamentsledamoten Paola Pabón från hans eget parti Allianza Pais i förra veckan lade fram en motion som skulle legalisera abort i fall av våldtäkt eller incest.

– Förräderi och illojalitet från mina egna partikamrater har skadat mig mer än mina fienders framgångar. Om förräderierna fortsätter kommer jag att avgå, sade han i direktsänd TV, där han också förklarade att han aldrig kommer att godkänna en legalisering av abort utöver dagens lagstiftning, som bara tillåter den när moderns liv är i fara.

18 parlamentsledamöter uttryckte sin sympati för motionen, men efter Correas utspel drog Pabón tillbaka den för att undvika att splittra parlamentsgruppen. Tillsammans med tre andra kvinnliga ledamöter avvek hon dock från omröstningen om landets nya brottsbalk (som motionen skulle ha ändrat) för att istället delta i ett seminarium om “sexuella och reproduktiva rättigheter” i Mexiko.

Några dagar senare kom ett nytt överraskande utspel från presidenten, när han förklarade att han var beredd att låta frågan avgöras i folkomröstning; Ecuador har tidigare hållit beslutande folkomröstningar i en rad frågor och deltagande demokrati är en viktig del av Correas och Allianza Pais politiska profil. Om alternativen i en omröstning skulle gälla specifikt abort efter våldtäkt tyder opinionsmätningar på att så många som 65 procent skulle rösta för legalisering, så det tycks som en vågad strategi från hans sida.

Kuba införde fri abort kort efter revolutionen och det praktiseras allmänt på ön, men den senare generationens vänsterregeringar har närmat sig frågan med stor tveksamhet.

I Bolivia öppnades motsvarande debatt för några månader sedan, när en ledamot från regeringspartiet MAS, Patricia Mancilla, i juli lämnade in en argumentation till konstitutionsdomstolen för att landets nuvarande förbud är grundlagsvidrigt. President Evo Morales svarade dock betydligt lugnare än sin ecuadorianska kollega.

– Enligt min personliga åsikt är abort ett brott, men jag är ingen expert på ämnet och det är något vi måste diskutera inom regeringen och ute bland folket, förklarade han, vilket står i kontrast till hur han i flera andra fall slagit ned aggressivt på opposition inom sitt eget parti.

Kommunikationsministern Amanda Davila liksom parlamentets talman Betty Tejada tillhör de som uttalat sig för en legalisering.

– Vi måste förhindra att fler kvinnor förlorar livet i illegala aborter, sade Tejada.

Flera MAS-ledare med bakgrund i ursprungsbefolkningens rörelser har däremot uttalat att det strider mot andinska traditioner. Bolivia tillåter abort efter våldtäkt eller incest, men då det kräver ett domstolsutslag är det, som i många länder med liknande regler, ofta svårt att utverka ett tillstånd i tid.

I Venezuela ingick skrivningar som tolkades som abortvänliga i utkastet till Chávez första grundlag 1999. Men de togs bort som en fredsgest mot katolska kyrkan och efter det har debatten inte återupptagits i någon större skala, även om radikala chavistiska grupper som Marea Socialista fortsätter att stödja legalisering.

Fri abort fram till tolfte graviditetsveckan har bara blivit verklighet i Uruguay, efter flera år av hård intern kamp i vänsterkoalitionen Frente Amplio, och i Mexiko City som styrs av mitten-vänsterpartiet PRD.

Brasilien och Argentina har tagit försiktiga steg, genom omtolkning av existerande lagar, mot en liberalisering: i bägge länder går det numera, åtminstone i teorin, att få laglig abort mot uppvisande av en anmälan om våldtäkt, utan domstolsprocess. Ett lagförslag som flera ledamöter från regeringsalliansen Frente para la Victoria har under flera år misslyckats med att ta sig fram till omröstning i Argentina, och presidenten Cristina Fernandez de Kirchner har energiskt undvikit att själv ta offentlig ställning åt någondera hållet.

Sandinisternas Nicaragua, slutligen, går mot trenden: 2006 förbjöds där abort till och med när moderns liv är i fara, vilket gör det till ett av bara fem länder i världen med en så hård lagstiftning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu