Fria Tidningen

Arbetarstyrt hotell hotas av vräkning

Efter att ha tagit över och drivit verksamheten i elva år hotas arbetarkooperativet på Hotell Bauen i Buenos Aires nu av vräkning. Konflikten har åter fört upp framtiden för landets arbetarstyrda företag på dagordningen.

Vid en ytlig anblick är det inte mycket som skiljer Hotell Bauen från talrika andra hotel på samma livligt trafikerade gata i centrala Buenos Aires, bara tre kvarter från parlamentsbyggnaden. Lobbyn är propert elegant och i ett hörn spelar en äldre man spelar bakgrundsmusik på ett piano.

Ett av få synliga udda inslag är en kakelmosaik som pryder en av väggarna; vid närmre påseende visar sig de 16 plattorna vara donerade av den arbetarkontrollerade fabriken Zanon och på var och en är tryckt en dikt av den revolutionäre poeten Juan Gelman. Att man i ett av auditorierna just nu finner en kongress för alternativa medier, och i den andra en paneldebatt om ”en första maj för klasskamp”, är också lite udda.

Sedan 2003 är nämligen Bauen ockuperat av sina tidigare anställda och har framgångsrikt drivits vidare av dem som ett kooperativ. Nu är emellertid den verksamheten hotad: i slutet av mars utfärdade en domare en vräkningsorder. Från mitten av maj kommer den att kunna genomföras.

– Vi har presenterat alla våra argument, om den tidigare ägarens fiffel, om att bevara arbetstillfällen, om att det gamla företaget har aldrig återbetalda lån till staten som skulle kunna vara motiv för en expropriering, men juridiskt har de alla avvisats. Det vi behöver nu är en politisk lösning, säger Federico Tonarelli, kooperativets vicepresident.

Med 170 arbetare är Bauen inte ett av de största arbetarkontrollerade, eller ”återtagna” företagen. Det kanske mest kända, keramikfabriken Zanon, har exempelvis över tre gånger så många. Men med sitt högst synliga läge, fastighetens stora värde och dess roll som en samlingsplats för folkrörelser har det blivit ett av de mest emblematiska.

Vräkningshotet har också mött starka reaktioner. Vänsterpartier, radikala fackavdelningar, andra arbetarkontrollerade företag men också kulturpersonligheter och till och med idrottstjärnor har uttalat sig för kooperativet. Tre fotbollslag, däribland Serie A-klubben Atlanta, har officiellt gett sitt stöd. En gatufestival är planerad till senare i maj, liksom solidaritetsaktiviteter i Spanien, Italien, Uruguay och Venezuela.

Oppositionspartier i stadshuset har presenterat projekt för expropriering – men högermajoriteten, ledd av den trolige framtida presidentkandidaten Mauricio Macri, har ställt sig kategoriskt avvisande.

– Vi har hotats av vräkning flera gånger tidigare och vi har alltid avvärjt dem på samma sätt, genom att appelera till allmänheten. Vi vet att vi har alla sympatier med oss, säger Federico Tonarelli.

Under den ekonomiska krisen 2001-2002 och de närmaste åren efter ockuperades nära 200 företag i Argentina. En betydligt mindre ockupationsvåg inträffade 2009, rmen dog ut när den konjunkturraset den gången visade sig bli kortvarigt.

Medan fenomenet inte fick den spridning som många anhängare hoppats på – de arbetarkontrollerade företagen har aldrig sysselsatt mer än 10 000 personer – har det visat sig anmärkningsvärt motståndskraftigt. Bara något tiotal har nått en slutgiltig juridisk lösning med expropriation och överförande av all egendom till kooperativet, men få har faktiskt vräkts. Flertalet av de ockuperade företagen finns fortfarande kvar och studier tyder på att de ekonomiskt klarat sig bättre än ekonomin i genomsnitt.

På senare år har rörelsen levt vidare i närmast total medieskugga, och ytterst få nya återtaganden har genomförts. För tre månader sedan ockuperade dock de anställda restaurangen “Lalo de Buenos Aires” i protest mot en lång tids obetalda löner – kanske en spegling av att den argentinska ekonomin återigen visar tecken på att mattas av.

Också de hotas nu av vräkning och genomförde under förra veckan sin egen solidaritetsfestival, med deltagande från bland annat Bauen. Om den konflikten fortsätter och vräkningsordern mot Bauen inte dras tillbaka kan de arbetarkontrollerade företagen återigen hamna i rampljuset.

– Vi har drivit hotellet under de här osäkra villkoren, försvarat våra arbeten, i elva år, men vi behöver en slutgiltig lösning nu. Vi behöver en expropriering, säger Federico Tonarelli.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ecuador öppnar oljefält i Amazonas

Ecuador drar tillbaka det unika initiativet att lämna oljan i Yasuni-reservatet kvar under jorden i utbyte mot bidrag från internationella givare motsvarande hälften av dess värde. Pengarna uteblev.

Fria Tidningen

Ny kritik mot Stora Enso

De anklagelser som fack och anställda har riktat mot Stora Ensos pappersbruksbygge i Uruguay tycks bekräftas av ett nytt ingripande från uruguayanska myndigheter. Samtidigt får företaget fortsatt kritik för sin verksamhet i andra delar av världen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu