• Blå-blå regering i Norge. Siv Jensen (två från vänster) från FRP blir finansminister, Erna Solberg (höger) från Høyre blir statsminister.
Fria Tidningen

Norsk minister om våldtäkt: "Flickor har ett ansvar"

Norge har fått en ny regering där högerpopulistiska FrP har flera tunga poster. Den nya jämställdhetsministern Solveig Horne har snabbt hamnat i blåsväder på grund av gamla uttalanden där hon skyllde våldtäkter på invandringspolitiken och flickors beteende.

Igår presenterades norges nya regering, en koalition mellan det högerpopulistiska FrP och Høyre. Høyres partiledare Erna Solberg blir statsminister, men FRP får flera tunga ministerposter efter att övriga borgerliga partier vägrat ingå i koalitionen. Det främlingsfientliga partiet får bland annat posterna som finansminister, olje- och energiminister, och arbets- och socialminister. Posten som biståndsminister har däremot avskaffats helt.

Från FrP kommer också den nya barn-, jämställdhets- och inkluderingsministern Solveig Horne, som snabbt hamnat i blåsväder för tidigare uttalanden om invandrare, homosexualitet och våldtäkter. I maj 2011 sade hon i en intervju med norska NRK att "flickor har ett ansvar för vilken situation de försätter sig i," apropå en aktuell debatt om våldtäkt.

– Man måste ge ett klart besked om hur långt man vill gå, sade Horne, som då var kvinnopolitisk talesperson för FRP.

Två år tidigare gjorde Horne ett kontroversiellt uttalande där hon menade att den dåvarande socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg hade ett ansvar för våldtäkter på grund av sin invandringspolitik.

– Det är en paradox att halva regeringen arbetar för jämställdhet medan den andra halvan jobbar med att hämta män från medeltida kulturer till Norge, sade hon då.

Nu säger den nyblivne ministern till NRK att det kritiserade uttalandet inte representerar det hon står för idag.

Den nya regeringen väntas föra klassisk högerpolitik på en rad områden. På agendan står bland annat avskaffad förmögenhetsskatt och allmän beväpning av poliser. Enligt FrP:s partiledare Siv Jensen, nybliven finansminister, väntar ett skifte ”från förmyndarstat till tillitssamhälle”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu