• Den kontroversiella elefantskötaren under en av Cirkus Scotts föreställningar i somras.
Fria Tidningen

Cirkus Scott slutar med elefanter

Efter kritik slutar Cirkus Scott att använda elefanter och sjölejon i sina föreställningar. Beskedet välkomnas av Djurens rätt.

Fria Tidningen rapporterade förra veckan att Cirkus Scott har anställt en ökänd elefantskötare. I ett videoklipp från en turné med The Great British Circus år 2009 ser man bland annat hur skötaren använder en tjurkrok mot känsliga delar på elefanterna för att få de att lyda. Avslöjandet ledde till kritik mot cirkusen och nya krav på att regeringen bör införa ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, vilket djurskyddsutredningen föreslog redan för två år sedan.

Men nu väljer Cirkus Scott att gå före. Efter 76 år kommer de att sluta använda elefanter och sjölejon i sina föreställningar, berättar cirkusdirektören Robert Bronett i en intervju med Lotta Bromé i P4 Extra. Han säger att beslutet inte har med den kontroversiella elefantskötaren att göra utan att det fattades redan i januari i år.

– Det här var egentligen ett beslut som vi tog någon gång redan förra året för vi kände att det börjar bli en så stark etisk debatt om vilda djur på cirkus, säger han till P4 Extra.

Djurens rätts ordförande Camilla Björkbom välkomnar beslutet.

– Det är glädjande att det rör sig om en så välkänd cirkus som väljer att gå före och visa vägen, säger hon.

Hon hoppas att Cirkus Scott beslut leder till att fler cirkusar väljer att följa efter. Samtidigt är hon kritisk till att regeringen ännu inte har kommit med ett lagförslag om förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus. Det jämfört med 14 andra länder som redan har eller håller på att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus.

– Det är inte acceptabelt. De hade kunnat bryta ut vissa delar i utredningen och lägga fram som lagförslag tidigare, säger Camilla Björkbom.

Lotta Bromé avslutar med att fråga Robert Bronett om han tror att Cirkus Scott i framtiden kan bli helt djurfri. Han svarar att han inte hoppas det.

– Jag anser att vi är ett djur och om vi med respekt och på rätt sätt kan handha djuren har vi också rätt att vara tillsammans med dem, säger han i radio.

Camilla Björkbom är kritisk och säger att hon tror att Sverige kommer gå samma väg som till exempel Grekland, Bolivia och Cypern som redan har förbjudit alla djur på cirkus.

– Jag är övertygad att vi kommer se den utvecklingen. Allt fler ifrågasätter utnyttjandet av djur och bilden av att djur bara är till för underhållning, Sedan handlar frågan om Sverige ska gå före eller inte.

Vad tror du det beror på att Sverige inte har kommit längre jämfört med andra länder?

– Jag vet inte vad det beror på men det är förvånande eftersom Sverige ofta lyfts fram som ett föregångsland när det gäller djurskydd. Det kan vara ett tecken på att det bara handlar om tom retorik och att när det väl kommer till kritan visar det sig inte ha så mycket substans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Få asylsökande från Tibet

Läget i Tibet har förvärrats de senaste åren men bara ett fåtal tibetaner har sökt asyl i Sverige.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu