• Stefan Klint, präst i Örgryte församling.
Fria Tidningen

Han uppmanar fler präster att markera mot SD

Det är få präster och företrädare för Svenska kyrkan som inför kyrkovalet har tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. En av dem som har gjort det är prästen Stefan Klint som nu uppmanar fler kollegor att ifrågasätta partiets tolkning av kyrkan och dess uppdrag.

Söndagens kyrkoval är över och Sverigedemokraterna och Partipolitiskt obunda (Posk) blev valets vinnare. Sverigedemokraterna fick 6 procent av rösterna vilket är mer än dubbelt så mycket som för fyra år sedan. Stefan Klint är präst i Örgryte församling i Göteborg. Han är inte förvånad över resultatet.

– Jag tycker det är tråkigt personligen eftersom grundsynen är väsensskild från min egen. Samtidigt är Svenska kyrkan en så stor organisation, med över 6 miljoner medlemmar, och den speglar stämningar och åsikter som finns i det svenska samhället i stort och där finns de här åsikterna.

Stefan Klint är en av få präster och företrädare för Svenska kyrkan som har gått ut tydligt och markerat mot Sverigedemokraterna inför kyrkovalet. Han skrev för några veckor sedan ett öppet brev till partiledaren Jimmie Åkesson som publicerades i Göteborgs-Posten. Klint berättar att det från början inte var tänkt att bli en debattartikel. Idén till texten kom när han satt på tåget hem till Falköping efter att ha deltagit i en manifestation mot rasism i Göteborg. Han läste nyheter på mobilen och hittade fram till Åkessons sommartal som bland annat tog upp att kyrkan blir allt mindre svensk.

– Det jag kände var att hans bild av Svenska kyrkan krockar så extremt mycket med min bild av kyrkan, både som troende men också som yrkesperson, säger Stefan Klint.

Dagen efter skulle han hålla i en gudstjänst på temat medmänsklighet så han skrev en predikan som fick formen av ett öppet brev till Åkesson.

– Jag höll predikan för en ganska liten skara. Jag tyckte texten var ganska bra och viktig så jag skickade den till GP och de tog in den. Det var ingenting jag hade funderat länge på utan det var verkligen en spontan känsloyttring.

Han säger att det främst är Sverigedemokraternas tolkning av kyrkan och dess uppgift som han regerar starkast på och på partiets invandrarkritiska linje.

– De spär på en rädsla och en misstro i samhället och skapar motsättningar istället för att verka för förståelse. Det tycker jag skär sig starkast mot kyrkans uppgift att skapa gemenskap och där etnicitet eller varifrån man kommer inte spelar någon roll, säger Stefan Klint.

Det finns inte många debattartiklar eller texter på webben där präster eller andra företrädare för Svenska kyrkan ifrågasätter Sverigedemokraterna och deras syn på kyrkan, religion eller invandring och flyktingpolitik. Stefan Klint säger att det inte finns någon brist på engagemang i frågan bland hans kollegor men han tror att det kan finnas en rädsla att kritisera ett parti eftersom man ser en risk att det kan uppfattas som att man blandar sig i partipolitik, speciellt om man gör det i samband med ett kyrkoval. Men Klint tror också att många kan tycka att det är svårt att hitta argument.

– Oftast hör man att man inte får vara sverigedemokrat eller rasist men man måste kunna bemöta deras argument med argument för ett mångkulturellt samhälle och varför det är viktigt att ha en generös flyktingpolitik.

Stefan Klint tror att det behövs utbildning men också att kyrkans företrädare måste få upp ögonen för att de behöver synas mer i de här frågorna. Och förhoppningen är att fler präster och kollegor nu ska våga gå ut och debattera och argumentera mot Sverigedemokraterna.

– Det handlar om att ha självförtroende eller med ett kyrkligt ord, frimodighet. Att man vågar uttrycka åsikter offentligt och med frimodighet. Många tror inte att representanter för media är positiva till religiösa företrädare och att det finns intresse för frågor kring religion. Det gör det och det är livsviktigt att de här frågorna debatteras.

Fakta: 

Stefans Klints debattartikel i Göteborgs-Posten:
Svenska kyrkan och SD:s agenda passar inte ihop

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu