Fria.Nu

Osäker framtid för självständighetsfirande nation

Belgrad (IPS) I veckan firar Serbien att 200 år har förflutit sedan landet blev självständigt från den turkiska ockupationen. Samtidigt råder stor ovisshet om vart landet egentligen är på väg.

Just nu saknar landet regering, trots att val hölls i december. Man har heller ingen president, eftersom man inte lyckats nå upp till ett 50-procentigt valdeltagande i något av de presidentval som hållits. I valet i december fick det ultranationalistiska partiet SRS flest röster och det har nu en tredjedel av de 250 platserna i parlamentet.

Partiet delade makten med Slobodan Milosevics Socialistiska parti under 1990-talet, då Serbien förde krig mot Kroatien, Bosnien och etniska albaner i provinsen Kosovo.

SRS-ledaren Vojislav Seselj och Milosevic är båda åtalade för krigsförbrytelser vid den internationella tribunalen i Haag.

Både konservativa och ultranationalistiska politiker i landet har på senare tid vunnit mark och kräver nyval i landet. EUs utrikeschef Javier Solana sa på måndagen att EU ser på situationen i Serbien "med stor oro".

- Serbien är ett land som står vid ett vägskäl, ett land av förvirring, säger analytikern Vladimir Goati till IPS.

- Det krävs ett mirakel, eller en serie av mirakler, för att det ska finna vägen tillbaka till den europeiska familjen av nationer.

Men detta är inte en målsättning som alla i landet ens strävar efter.

- Vi kommer att frigöra oss från Europa, som bara gav oss bomber och ockupation, säger Atanasije Jevtic, biskop för den serbisk-ortodoxa kyrkan.

Han refererar till de båda världskrigen och de Nato-ledda bombningarna av landet 1999.

En stor del av prästerskapet delar ultranationalisternas uppfattning om att landet bör återfå vad de uppfattar som förluster under 1990-talet. Framför allt handlar det om provinsen Kosovo som varit administrerat av FN sedan juni 1999. Men ultranationalisterna blickar också mot de delar av Kroatien och Bosnien där serber levde innan krigen under 1990-talet.

Närmare 200 000 kroatiska serber tvingades fly in i Serbien efter att deras uppror misslyckats.

SRS baserade sin valkampanj på krav om att återta "serbisk mark" i Kroatien och Bosnien.

Efter det att Milosevic störtats från makten 2000 återfick Serbien sin plats i FN. Samtidigt normaliserades relationerna med de tidigare jugoslaviska republikerna Kroatien och Bosnien.

- Vi prioriterar goda relationer med våra grannar och en fortsättning på vägen mot Europa, sa landets utrikesminister Goran Svilanovic till journalister i förra veckan.

Han ville lugna dem som oroar sig över vilken väg ultranationalisterna kommer att kunna leda Serbien in på.

- Det handlar om nationella riktlinjer, och ingen ny kraft som tar makten bör utmana dem, sa Svilanovic.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Serbien återköper stålverk för en dollar

Till priset av en US-dollar har den serbiska staten återköpt ett stålverk som såldes till ett amerikanskt företag för nästan tio år sedan. Affären har skapat en viss nationell stolthet, men den utgör snarare ett bevis för de problem som de senaste tio årens privatiseringar har gett upphov till.

Fria Tidningen

Nostalgi 30 år efter Titos död

I dag är det exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversielle ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Tito-nostalgi 30 år efter diktatorns död

På tisdag har det gått exakt 30 år sedan Jugoslaviens kontroversiella ledare Josip Broz Tito avled. Många äldre medborgare i det som tidigare var Jugoslavien ser tillbaka på tiden under diktatorn med nostalgi.

Fria Tidningen

Kontroversiell medielag antagen i Serbien

En ny kontroversiell lag trädde i kraft i tisdags i Serbien och kan innebära att mediekanaler, redaktörer och journalister riskerar böter på hundratusentals kronor. Såväl journalistorganisationer som Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har fördömt medielagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu