Migrationsverket hotar asylsökande | Fria.Nu
Fria Tidningen

Migrationsverket hotar asylsökande

Som en del av No border Stockholm, ett veckolångt transnationellt läger för en värld utan gränser, genomfördes på måndagen en solidaritetsdemonstration utanför förvaret i Märsta. Detta trots att migrationsverket hotat en av talarna med häktesplacering om han genomförde sitt tal.

– Förvar är något bortom fängelser. Det är en plats för förvaring av människor som staten anser icke önskvärda och demonstrationens syfte är att ge plats åt dem som fängslats, vars rättigheter har tagits ifrån dem, säger Kim från Aktion Mot Deportation som arrangerade måndagens demonstration.

Det var efter att arrangörerna i fredags besökt den tilltänkta talaren Salam Mohammed Ali som han fördes till ett förhörsrum där han av förvarets teamledare, handläggare och beslutsfattare pressades på uppgifter om vilka som står bakom måndagens aktion och även råddes att avstå från att vittna om förhållandena i Märsta.

– De upprepade flera gånger ”tänk på din fru Salam, tänk på din fru och din dotter” när jag sa att jag skulle tala. Min fru är också asylsökande och jag tog det som ett hot. Sedan sa de också att jag skulle förhöras igen och placeras i polisens häkte om jag talar. De berättade för mig att de enligt utlänningslagen har rätt att göra så, berättar Salam Mohammed Ali.

Trots att talet genomfördes som planerat känner han att han inte kunde berätta allt han ville.

–Var jag än är, till och med nu när jag pratar med dig i telefonen, står det två personer som tittar och lyssnar på allt jag säger. Jag måste hålla tillbaka, fortsätter han.

Solidaritetsdemonstrationen i Märsta är en del No border lägret som just nu pågår i Stockholm. Under veckan lyfts frågor kring flyktingar, rasism och migrationspolitik. Lägret inleddes i söndags med en fredlig demonstration där cirka 500 personer, trots det ihållande regnet, tågade genom centrala Stockholm under parollen ”för en värld utan gränser”. Protester och demonstrationer höll även på andra håll och i Solna greps minst tio personer på söndagskvällen när ett hundratal personer deltog i en protest riktad mot ett utvisningsbeslut.

Fria Tidningen har pratat med ”Emma” som blev inblandad trots att hon egentligen inte hade något med demonstrationen att göra.

–Jag satt på tunnelbanan på väg till No border i Akalla. Vid Näckrosen kom det folk springande in i vagnen. Jag och min kompis stoppades av polis och trots att vi förklarade att vi inte hörde till demonstranterna släpades vi ut ur vagnen. Polisen agerade väldigt hårdhänt, de bände isär människor och krävde kroppsvisitering. En tjej som krävde att få bli visiterad av en kvinnlig polis fick svaret att ”det är ändå ingen som ser dig här” samtidigt som hon bakhölls.

”Emma” berättar att de cirka femtio personerna som polisen höll kvar inte fick lämna perrongen förrän efter tre timmar.

– När de kollat leg på alla släpades vi in i vagnen igen och eskorterades till Akalla.

Hur mår du idag?

– Jag har ont i nacken eftersom de bände så i mitt huvud. Annars känner jag mest vanmakt, säger ”Emma”.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fler förbud mot avverkning av skog

Skogsstyrelsen skärper ytterligare tillsynen av skogsvårdslagen. I fortsättningen ska beslut om förbud mot avverkning och föreläggande kunna tas utan ett fältbesök. Naturvårdsorganisationen Skydda skogen är försiktigt positiv.

Fria Tidningen

Barnfamilj hänvisas till internflykt

Efter tre år i Sverige utvisas en barnfamilj från Dalarna och hänvisas av Migrationsverket till internflykt inom Afghanistan. Det trots att en halv miljon afghanska internflyktingar enligt Amnesty lever i misär med risk att dö till följd av svält och sjukdomar.

Fria Tidningen

Kalix får neka elever finskundervisning

Skolinspektionen ger Kalix kommun rätt när det gäller beslutet att säga nej till modersmålsundervisning i finska för 37 elever. Det trots att minoritetsspråklagen som trädde i kraft 2010 ska stärka minoritetsgruppers grundläggande rättigheter.

Fria Tidningen

Vården lever inte upp till patientmål

Svensk sjukvård lever inte upp till målet att utgå från patienternas perspektiv. Enligt en ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys leder detta inte enbart till att patientens tillfrisknande försenas utan gör också vården onödigt dyr.

Fria Tidningen

Kräver att indiskt vapenavtal upphävs

Det svenska granatgeväret av modellen Carl Gustaf som nyligen påträffades i Burma kom från Indien. Det visar ISP:s utredning. Föreningen Svenska Freds kräver nu att vapensamarbetet med Indien stoppas.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu