Regimkritisk pastor utvisad till Kongo | Fria.Nu
Fria Tidningen

Regimkritisk pastor utvisad till Kongo

Utvisningen av den regimkritiske pastorn Jean Kabuidibuidi till Kongo Kinshasa verkställdes utan att hans advokat Claes Strömwall informerades. Nu höjs röster mot utvisningen. Enligt uppgifter ska den svenska polisen också ha överlämnat mutor till den kongolesiska gränspolisen för att landet ska ta emot Kabuidibuidi, som saknar pass.

Trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsorganisationer utvisades förra torsdagen, under stort hemlighetsmakeri, pastor Jean Kabuidibuidi till Kongo. Där ska han ha fängslats och torterats, sedan fritagits och nu befinna sig på hemlig ort. Kabuidibuidi är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet kritisera regimen i sitt hemland. Kabuidibuidis advokat, Claes Strömwall, som inte informerades i förväg om utvisningen är förvånad över polisens tystnad i ärendet.

– När jag fick veta att han utvisats fick jag av handläggande polis, som hänvisade till säkerhetsskäl, inte ens veta när planet skulle landa i Kongo. Jag har fortfarande inte heller fått någon reserapport, vilket jag normalt sett borde ha fått vid det här laget. Varför vet jag inte.

Den kongolesiske pastorn, som varit i Sverige i åtta år och har fru och tre minderåriga svenskfödda barn, har suttit inlåst på Migrationsverkets förvar i månader och den svenska polisen har försökt verkställa utvisningen vid tre tidigare tillfällen. Kabuidibuidi har vittnat att det då förekommit polisbrutalitet och trakasserier, varav han en av gångerna gjorde så kraftigt motstånd att flygpersonalen på Arlanda vägrade att ta ombord honom. En annan gång fick planet vända i Kairo då de därifrån inte fick landningstillstånd i Kongo. Claes Strömwall bekräftar att Kabuidibuidi vid dessa tillfallen både varit bojad och fått ta emot slag av medföljande poliser.

Flera uppgiftslämnare talar nu om att svensk polis har fått muta in Kabuidibuidi, som saknar kongolesiskt pass, i Kongo. Claes Strömwall har inte själv varit i kontakt med Kabuidibuidi sedan utvisningen men bedömer ändå uppgifterna som tillförlitliga.

– Kabuidibuidi har själv berättat i sms till vänner hur den svenska polisen försökt förhandla med gränspolisen i Kongo och hur de överlämnat dollarsedlar.

Det är medlemmar ur församlingen Elimkyrkan, som delar lokaler med den församling som Kabuidibuidi leder, som har haft kontakt med Jean Kabuidibuidi både via telefon och sms. Maria Furusand, pastor i församlingen, pratade med Kabuidibuidi i söndags kväll. Hon är inte förvånad över uppgifterna om att det ska ha förekommit mutor, något hon känner igen från andra utvisningar. Maria Furusand kan också bekräfta att Kabuidibuidi fritagits från fängelset och att han är i dåligt skick.

– Han behöver läkarvård. Han är fysiskt skadad efter att ha suttit fängslad och lider också av en extremt psykisk påfrestning. För honom är det förenat med livsfara att befinna sig i Kongo.

Just nu arbetar Kabuidibuidis vänner med att mobilisera kontakter på plats i Kongo för konkret hjälp men också hjälp med att dokumentera vad som händer. Här hemma i Sverige har fallet med Jean Kabuidibuidi fått mängder av människor att sluta upp.

– Det har vuxit fram ett nätverk av människor ur olika kristna grupper och andra typer av aktivistnätverk som vill hjälpa den här människan men som också vill förändra svensk migrationspolitik, säger Maria Furusand.

Fria Tidningen har förgäves sökt den svenska gränspolisen för en kommentar. Till tidningen Dagen säger Sven-Åke Eriksson, vid gränspolisen, att advokaten inte alltid informeras om utvisningen på grund av säkerhetsskäl samt att anklagelserna om mutor inte stämmer.

– Vi brukar då och då höra de här anklagelserna, men det kan jag säga att det existerar inte. Det sker ingen förhandling när vi verkställer utvisningar och att det skulle förekomma mutor är bara skitsnack. Att de uppgifterna kommer från kyrkans män är beklagligt, för de ljuger. Det är ett påhitt som jag antar att man tar till för att ställa oss i sämre dager. Det har aldrig förekommit pengatransaktioner i de här ärendena, varken från oss, Migrationsverket eller kriminalvården, säger han till tidningen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fler förbud mot avverkning av skog

Skogsstyrelsen skärper ytterligare tillsynen av skogsvårdslagen. I fortsättningen ska beslut om förbud mot avverkning och föreläggande kunna tas utan ett fältbesök. Naturvårdsorganisationen Skydda skogen är försiktigt positiv.

Fria Tidningen

Barnfamilj hänvisas till internflykt

Efter tre år i Sverige utvisas en barnfamilj från Dalarna och hänvisas av Migrationsverket till internflykt inom Afghanistan. Det trots att en halv miljon afghanska internflyktingar enligt Amnesty lever i misär med risk att dö till följd av svält och sjukdomar.

Fria Tidningen

Kalix får neka elever finskundervisning

Skolinspektionen ger Kalix kommun rätt när det gäller beslutet att säga nej till modersmålsundervisning i finska för 37 elever. Det trots att minoritetsspråklagen som trädde i kraft 2010 ska stärka minoritetsgruppers grundläggande rättigheter.

Fria Tidningen

Vården lever inte upp till patientmål

Svensk sjukvård lever inte upp till målet att utgå från patienternas perspektiv. Enligt en ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys leder detta inte enbart till att patientens tillfrisknande försenas utan gör också vården onödigt dyr.

Fria Tidningen

Kräver att indiskt vapenavtal upphävs

Det svenska granatgeväret av modellen Carl Gustaf som nyligen påträffades i Burma kom från Indien. Det visar ISP:s utredning. Föreningen Svenska Freds kräver nu att vapensamarbetet med Indien stoppas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu