Fria Tidningen

Etiopien vid revoltens brant

Inspirerade av protesterna i arabvärlden planerar unga etiopier ett fredligt uppror mot sin regering med start den 28 maj. ”Tsunamin som startade i Tunisien är på väg mot Etiopien”, säger aktivisten Tilahun på telefon från Etiopien.

Den 28 maj firar den etiopiska regimen en milstolpe i dess historia. Då har samme man, premiärminister Meles Zenawi, suttit vid makten i 20 år. Men för vanliga etiopier finns det inte mycket att fira. Fattigdomen är utbredd, yttrandefriheten begränsad och tortyr och godtyckliga gripanden är vanliga enligt människorättsorganisationer som Amnesty. I senaste valet 2010 vann det styrande partiet EPRD med 99,6 procent av rösterna i ett val som enligt utländska valobservatörer kantades av hot mot oppositionella.

Missnöjet med regimen uttrycks nu alltmer öppet. Lördagen den 28 maj, samma dag som regimen firar, planerar Etiopiens ungdomsrörelse EYM en stor protest mot regimen i huvudstaden Addis Abeba. EYM bildades i februari – inspirerade av protesterna i Egypten. Rörelsen består av människor från olika politiska ungdomsförbund, icke-statliga organisationer, studentrörelser samt oberoende aktivister.

En av EYM-rörelsens aktivister, som ber FRIA att använda namnet Tilahun, säger att han inte vet hur många som kommer våga sig ut på lördag men att de försöker plantera revolutionens frön. Han är säker på att en revolution kommer att nå Etiopien.

– Tsunamin som startade i Tunisien är på väg mot Etiopien. Landet står vid revolutionens brant. Frågan är inte om, utan när. Tar det en vecka? Tar det en månad? Två månader? Men alla kan säga med säkerhet att revolutionen kommer.

Redan nu syns mindre missnöjesyttringar. Den 16 maj inledde taxiförare i Etiopiens huvudstad Addis Abeba en strejk mot höga levnadskostnader och nyligen införda begränsningar i deras verksamhet. Tilahun och hans kamrater jobbar för fullt med att få fler att våga följa taxiförarnas och andras exempel. På söndagen pågick strejken fortfarande, men var försvagad på grund av gripanden och att vissa chefer brutit strejken genom att själva köra chaufförernas bilar.

EYM-aktivister delar ut flygblad, sprayar ordet ”Beka!” (”det räcker!”) på väggar och myndighetsbilar samt organiserar protestceller. Repressionen har inte låtit vänta på sig. Flera av de unga aktivisterna har gripits och försvunnit spårlöst.

– Vi kan inte organisera oss öppet utan man måste vara väldigt, väldigt hemlighetsfull. Regimen lägger miljoner och åter miljoner dollar på säkerhetstjänsten. Det är ett väldigt strikt kontrollerat land.

– De enda medier vi egentligen har är sociala medier eftersom alla oppositionshemsidor är blockerade. Det enda sättet vi kan kommunicera på och dela med oss av idéer är genom sociala medier. Detta kommer fortsätta tills de blockerar Facebook. Vi försöker redan nu förbereda andra sätt att kommunicera med våra medlemmar. Men än så länge använder vi Facebook, Skype, Twitter och andra sätt.

Regimen är fullt medveten om planerna som sprids på affischer och sociala medier, enligt Tilahun. De tar det säkra före det osäkra och försöker kväva revolutionen i sin linda, säger han.

– Människor som besökt vår Facebooksida eller försökt skriva ut material har arresterats och förts i fångenskap. Det pågår aktiva trakasserier varje dag.

Hur tror du att regimen kommer svara på era fredliga protester?

– Det är svårt att säga. Det enda sättet att veta är att testa regimen. Du provar och ser regimens reaktion. Hosni Mubarak avgick efter en månad medan den libyske ledaren Muammar Gadaffi vägrar gå. Vi vet inte vilken riktning den etiopiska regimen väljer. Vi testar regimen och ser hur långt den går för att behålla sin makt. Kommer de att döda tusentals? Dela landet? Vi vet inte vad som är deras planer.

Tilahun hoppas ändå att vanliga fotsoldater ska vägra skjuta på sitt eget folk och förhindra ett blodbad, även om han har svårt att se den högsta militärledningen byta sida.

– 90 procent av den högsta militärledningen kommer från premiärministerns folkgrupp, Tigre. Dock kommer majoriteten av de vanliga soldaterna från andra grupper. Utan soldaterna och de lägre officerarna är generalerna ingenting. Jag vet inte hur det här kommer att sluta, men jag tror inte att majoriteten av soldaterna i militären är beredda att döda sitt eget folk.

Militären delar den bedömningen, enligt Tilahun, som säger att han fått uppgifter om att de garderar sig för eventuella avhopp genom att faktiskt ta vapnen ifrån vissa av soldaterna.

– De ger vapen till soldater de litar på. De ger inte vapen till soldater från andra folkgrupper. Jag tror att det pågår en avväpningsprocess av soldater de inte litar på.

Att regimen inte kommer ge sig lätt är han helt övertygad om. Tilahun och aktivisterna i Etiopiens ungdomsrörelse ser en lång väg framför sig, mellan tre månader och upp till ett halvår räknar de med. Därför ber de om hjälp från människor över hela världen.

– Allt som kan hjälpa vår rörelse är bra. Vi har kontakt med olika grupper som förser oss med olika saker. Om någon känner individer och grupper som vill hjälpa oss vill vi gärna få reda på det.

Fakta: 

<h2>Vill du följa händelserna i Etiopien eller kontakta proteströrelsen? Facebooksidan Eyoutm Abiyot, Etiopiska revolutionen, har information och uppdateringar på engelska: http://www.facebook.com/TheEthiopianRevolution2011.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De hindras av anti-terrorlag

Den anti-terrorlag som gällt i Etiopien sedan 2009 har haft förödande konsekvenser för landets människorättsorganisationer.

Fria Tidningen

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Fria Tidningen

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

Fria Tidningen

Jemens opposition splittrad över nationellt råd

I förra veckan bildade delar av Jemens opposition ett nationellt råd för att ena regimens motståndare och staka ut vägen för en demokratisk övergång. Regimen tog det som ”en krigsförklaring”. Men redan nu syns sprickor i rådet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu